Egészségügy

2023.08.29. 17:33

Rafila szerint az országban 34 kórházi ágy áll rendelkezésre a súlyos égéssérülést szenvedett betegek kezelésére

Agerpres

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter kedden kijelentette, hogy Romániában jelenleg 34 kórházi ágy áll rendelkezésre a súlyos égéssérülést szenvedett betegek kezelésére, 24 felnőtteknek és 10 gyermekeknek.
A fővárosi Matei Balş Járványkutató Intézetnél tett látogatásakor a tárcavezető a sajtó kérdésére felsorolta: a 34 ágyból hat a bukaresti Floreasca kórházban, öt a bukaresti égéssebészeti kórházban, öt a iaşi-i megyei sürgősségi kórházban, öt a temesvári megyei sürgősségi kórházban, három a bukaresti Bagdasar-Arseni kórházban, tíz a bukaresti sürgősségi gyermekkórházban található.
Rafila elmondta azt is, hogy sikerült újraindítani a megépítését annak a három súlyos égéssérülteket ellátó központnak, amelyekről korábban finanszírozás hiányában az egészségügyi minisztérium 'lemondott'.
A miniszter szerint most sikerült újratárgyalni a Világbankkal a három projekt finanszírozását, így fel fog épülni egy-egy központ Temesváron, Marosvárhelyen és Bukarestben. Elmondta, hogy Temesváron idén június 4-én el is kezdődött már az építkezés. Ebben a központban hat súlyosan égett beteget tudnak majd ellátni. Marosvásárhelyen idén szeptemberben kezdődik az építkezés 62 millió eurós befektetéssel, a bukaresti sürgősségi gyermekkórház bővítése pedig szintén szeptember végén kezdődik, 77 millió euróból. A munkálatok határideje mindhárom központ esetében 2025 februárja - részletezte Rafila.
'Reméljük, hogy 2025 első évnegyedében ezek a kórházépületek már működőképesek lesznek' - tette hozzá a tárcavezető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában