Egészségügy

2023.08.04. 14:51

Rafila: Nem zárunk be kórházakat, de megoldásokat kell keresnünk az orvosi szolgáltatások biztosítására

Forrás: Facebook

Agerpres 

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter pénteken kijelentette, nem áll szándékukban kórházakat bezárni, de megoldásokat kell találni a minőségi orvosi szolgáltatások biztosítására a polgárok számára.
A miniszter sajtótájékoztatón beszélt erről, az urziceni-i esetre hegyezve ki mondandóját, és nyomatékosította, hogy az embereknek orvosi szolgáltatásokra van szükségük, és nem olyan intézményekre, ahová hiába mennek el szükség esetén, mert nem találnak ott senkit. Emiatt lehet szükség egyes kórházak átszervezésére is, járóbeteg-rendelők kialakítására, ahol két váltásban fogadhatják a pácienseket.
A tárcavezető szerint a járóbeteg-rendelői rendszer jelenti a jövőt, és a polgármesterekkel, megyei tanácselnökökkel közösen kell a minisztériumnak erre megoldásokat találnia. „Egészségügyi miniszterként azt mondom, hogy a romániaiaknak jó minőségű egészségügyi szolgáltatásokra van szükségük, amelyek nemcsak minél közelebb hozzájuk, hanem napközben a lehető legtöbb ideig vagy hétvégén is elérhetőek. (...) Nem zárunk be kórházakat, ez legyen nagyon világos. De meg kell találnunk a megoldást a szolgáltatások biztosítására” - nyomatékosította Rafila.
Július 31-én reggel az utcán szült egy 24 éves nő Urziceni-ben, miután az urziceni-i városi kórház nem fogadta a vajúdó asszonyt. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter az esetre reagálva elfogadhatatlannak nevezte, hogy az urziceni-i városi kórház sürgősségi osztályán jelentkező vajúdó nőt nem fogadták és nem vizsgálták meg a kórházban, arra hivatkozva, hogy jelenleg nincs ügyeletes szülészorvosuk. A sürgősségi osztály személyzete az 112-es gyorssegélyezőt hívta, amely azonnal a helyszínre küldte egyik mentőcsapatát. A mentőcsapat kiérkezéséig a nőt nem vizsgálták meg és nem látták el, így a szülés az utcán indult be, ahol végül a kiérkező mentőcsapat segítette világra a gyermeket - közölte akkor a miniszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában