Kapcsolatfelvétel

2023.08.25. 11:17

Predoiu: Feltétlenül szükség volt a bécsi látogatásra

Fotó: OCTAV GANEA

Agerpres

Cătălin Predoiu belügyminiszter szerint "feltétlenül szükség volt" a napokban tett bécsi látogatásra és az osztrák hivatali kollégájával, Gerhard Karnerrel való találkozóra.

A Digi24 televíziónak nyilatkozva a tárcavezető rámutatott, meghívást kapott Bécsből, és udvariatlanság lett volna elutasítani azt, ugyanakkor az is "elképzelhetetlen", hogy egy újonnan kinevezett belügy- vagy igazságügyi miniszter ne vegye fel a kapcsolatot hivatali kollégáival. "Mindegyik uniós tagállammal tárgyaltam. (...) A kapcsolatfelvétel hiánya önmagában rossz üzenet lett volna részünkről" - fogalmazott. Hozzátette, azért is volt "feltétlenül szükség" a találkozóra, hogy kilendítsék a holtpontról az osztrák vétó után elakadt párbeszédet. "Függetlenül attól, hogy milyen álláspontot képviselnek a felek, az első feltétel a párbeszéd elkezdése, a játékszabályok felállítása" - nyomatékosította.

Predoiu leszögezte, Románia schengeni csatlakozásának témájában konstruktív, a közös érdekekre fókuszáló megközelítésre van szükség. A Schengen-kérdés "nem egy egyszerű párbeszéd" a két ország között, rendkívül összetett ügyről van szó, amely a migrációhoz, a nemzetközi rendőrségi együttműködéshez és geopolitikai kérdésekhez is kapcsolódik.

A román miniszter hozzátette, osztrák hivatali kollégája a találkozójukat követő közös sajtótájékoztatón adott nyilatkozatát "politikai fogyasztásra szánta", inkább saját pártjához szólt.

Gerhard Karner azt mondta a Cătălin Predoiuval közösen tartott bécsi sajtótájékoztatón, hogy országának álláspontja szerint a schengeni rendszer egészében nem működik, ezért nem tartják időszerűnek a bővítését. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában