Szabadon

2023.08.09. 18:57

Hazahozták Romániába a nyolc évvel ezelőtt Burkina Fasóban elrabolt román állampolgárt

Forrás: digi24.ro

Agerpres

Szabadon engedték a nyolc évvel ezelőtt Burkina Fasóban elrabolt román állampolgárt, Iulian Gherguţ-ot. A külügyminisztérium tájékoztatása szerint Gherguţ már Romániában van.
A Neamţ megyei Sâmbăoani község Traian nevű falujából származó Iulian Gherguţ biztonsági őrként dolgozott egy mangánbányában Burkina Faso északi részén, Tambao városában. 2015. április 4-én, járőrözés közben elrabolták, az Al-Mourabitoun iszlamista csoport ejtette túszul más külföldi állampolgárokkal együtt - számolt be a történtekről az AFP.
Az elrabolt férfiról videofelvétel jelent meg az interneten. Elrablása után intézményközi válságstábot hozott létre a külügyminisztérium, a Külügyi Hírszerző Szolgálat, a Román Hírszerző Szolgálat, a védelmi minisztérium és az államelnöki hivatal. Később a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) is nyomozásba kezdett terrorcselekmények gyanújával.
2017. július másodikán az Al Qaida mali-i szervezete közzétett egy felvételt hat külföldi túszról. Közöttük volt Iulian Gherguţ is, a 82 éves, ausztrál Arthur Kenneth Elliott, illetve a francia Sophie Pétronin mellett. A felvételről egy iszlamista honlapokat monitorozó amerikai központ, a SITE számolt be.
A külügyminisztérium szerint Gherguţ hazahozatala az intézményközi válságstábban részt vevő valamennyi intézmény közös erőfeszítésének eredménye, amelyek minden úton és minden politikai-diplomáciai csatornán folyamatosan dolgoztak a román állampolgár kimenekítésén.
Iulian Gherguţ hazahozatalát Klaus Iohannis államfő is üdvözölte. 'Üdvözlöm a Burkina Fasóban elrabolt román állampolgár kiszabadítását! Gratulálok minden részt vállaló romániai intézménynek állandó erőfeszítéseikhez, és köszönet a külső partnereknek, akik támogattak bennünket ebben a nehéz vállalkozásban' - írta Iohannis a Twitterre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában