Autópálya

2023.08.16. 19:01

Grindeanu szerint jövő év végéig legalább 200 kilométer új sztrádaszakaszt adnak át a forgalomnak

Agerpres

A szállításügyi miniszter szerint jövő év végéig legalább 200 kilométer új sztrádaszakaszt adnak át a forgalomnak, az optimista forgatókönyv szerint azonban akár 300 kilométer autópálya is elkészülhet.
Sorin Grindeanu szerdai sajtótájékoztatóján beszélt erről, rámutatva arra, hogy a rendszerváltás óta a román állam sok mindennel maradt adósa az állampolgároknak, de főként a közúti infrastruktúra terén akad törlesztenivaló.
'A dolgok ezen a területen rosszul, sőt, nagyon rosszul alakultak - és ezen a téren nem is a fejlettebb országokhoz kellene hasonlítanunk magunkat, hanem a körülöttünk lévő országokhoz, és meg kellene néznünk, hogy mennyit fejlődött ezekben a közúti infrastruktúra. Ezen változtatni kell, kormánytól, minisztertől, politikai színezettől, államelnöktől függetlenül. Többször is hangsúlyoztam, hogy jövő év végéig legalább 200 kilométer autópályát kell átadnunk a forgalomnak' - fogalmazott a miniszter.
Magyarázata szerint a finanszírozáson túl a sztrádaépítés nagy mértékben függ az időjárási körülményektől is. Példaként az erdélyi autópályát hozta fel, amelyen a nagyon csapadékos tavasz és nyárelő miatt lassabb ütemben zajlottak a munkálatok, hosszú ideig dolgozni sem lehetett. Hozzátette: mindezek ellenére megvalósíthatónak látja 200 kilométer sztrádaszakasz átadását 2024 végéig, sőt optimista forgatókönyv szerint és kedvező időjárási körülmények között ez akár 300 kilométer is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában