Ellenőrzés

2023.08.01. 12:48

Az árréskorlátozások tiszteletben tartását ellenőrzi a Versenytanács

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Az alapélelmiszerek árrését korlátozó sürgősségi kormányrendelet tiszteletben tartását ellenőrzi a Versenytanács. Az ellenőrzés során a jelenlegi és a rendelet hatályba lépése előtti árakat vetik össze - közölte az AGERPRES hírügynökséggel Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke. Chiriţoiu azt mondta, e hét végére várhatóan elkészül az első kimutatásuk arról, milyen mértékben alkalmazzák a vállalatok az alapélelmiszerek drágulását fékező, ideiglenes intézkedést.
A június 30-án elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében augusztus elsejétől kezdődően 3 hónapon át árréskorlátozás van érvényben 14 alapélelmiszerre.
Az árréskorlátozás a következő termékekre vonatkozik: 300-500 grammos fehér kenyér, 1,5 százalék zsírtartalmú tehéntej (1 l), tehéntejből készült telemea sajt, tehéntejből készült, 3,5 százalék zsírtartalmú joghurt, legfeljebb 200 grammos kiszerelésben, 000-s fehér búzaliszt (1 kg), kukoricadara (1 kg), M méretű tyúktojás (10 darabos kiszerelés), napraforgóolaj (1 l), friss csirkehús, friss sertéshús, friss zöldség (paradicsom, uborka, vöröshagyma, szárazbab, sárgarépa, kaliforniai paprika, kápiapaprika), friss gyümölcs (piros és Golden alma, szilva, görögdinnye, csemegeszőlő), fehér burgonya, cukor (1 kg).
A rendelet azt is megszabja, hogy az árrést az érintett termékek áfa nélküli értékére kell rászámolni. Az előírások be nem tartása - amennyiben nem minősül bűncselekménynek - 100.000 és 2.000.000 lej közötti bírsággal büntethető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában