Közlemény

2023.08.11. 15:53

A román külügyminiszter szerint a marokkói hírszerző szolgálatoknak alapvető szerepük volt Iulian Gherguţ kiszabadításában

Agerpres

Luminiţa Odobescu külügyminiszter pénteken köszönetet mondott marokkói hivatali kollégájának, Nasser Bouritának országa hírszerző szolgálatainak a Burkina Fasóban elrabolt Iulian Gherguţ kiszabadításában játszott 'alapvető' szerepéért.
A külügyminisztérium közleménye szerint a román és a marokkói diplomácia vezetője telefonon tárgyalt. A felek kiemelték, hogy kiváló az együttműködés a két ország között az ipar, a mezőgazdaság, az oktatás és kutatás, a katasztrófavédelem, a védelem és az igazságügy területén.
A bukaresti külügy augusztus 9-én jelentette be, hogy szabadon engedték a nyolc évvel ezelőtt Burkina Fasóban elrabolt román állampolgárt, Iulian Gherguţot.
A férfi biztonsági őrként dolgozott egy mangánbányában Burkina Faso északi részén, Tambao városában. 2015. április 4-én, járőrözés közben elrabolták, az Al-Mourabitoun iszlamista csoport ejtette túszul más külföldi állampolgárokkal együtt - számolt be a történtekről az AFP.
Az elrabolt román férfiról videofelvétel jelent meg az interneten. Elrablása után intézményközi válságstábot hozott létre a külügyminisztérium, a Külföldi Hírszerző Szolgálat, a Román Hírszerző Szolgálat, a védelmi minisztérium és az államelnöki hivatal képviselőinek részvételével. Később a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) is nyomozásba kezdett terrorcselekmények gyanújával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában