Vizsgálat

2023.08.01. 16:11

A Maros megyei DGASPC 16 személyt új központokba helyezett át Marosbárdosról

Agerpres

A Maros megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóság (DGASPC) kedden bejelentette, hogy a marosbárdosi (Bărdeşti) gondozási központ 30 lakója közül 16 személyt átvett és áthelyezett marosludasi, segesvári és alsóidecsi (Ideciu de Jos) központokba, amelyeket a munkaügyi minisztérium ellenőrző csapata már ellenőrzött.
Doru Constantin, az igazgaztóság szóvivője az újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy kilenc fogyatékkal élő személyt a marosludasi neuropszichiátriai rehabilitációs központba, négyet a segesvári rehabilitációs központba, hármat pedig az alsóidecsi idősotthonba helyeztek át.
'Figyelemmel kísérik őket, megadják nekik azt az ellátást, amelyet sajnos nem kaptak meg az illető (marosbárdosi - szerk. megj.) gondozási központban, ápolják őket orvosi szükségleteiknek megfelelően. Pszichológiai tanácsadásban részesülnek, természetesen, akit lehet, mert ne feledjük, hogy fogyatékkal élő felnőttekről van szó' - fogalmazott a szóvivő.
Hozzátette, hogy az elmúlt hétvégén kiszállt a munkaügyi tárcától egy ellenőrző csapat, amely felügyelte az áthelyezési folyamatot és az új intézményeket is.
Constantin szerint a marosbárdosi központban talált 30 személy közül 17-en Kovászna, nyolcan Maros megyeiek, öten pedig bukarestiek.
Azzal kapcsolatban, hogy a Maros megyei DGASPC egyik alkalmazottja a marosbárdosi központot működtető egyesület egyik alapító tagja, Doru Constantn elmondta, a nő tudatta velük, hogy 2019 óta semmi kapcsolata nincs már az alapítvánnyal. Az igazgatóság szintjén belső kivizsgálást indítottak ennek ellenőrzésére.
A marosbárdosi gondozási központban történt súlyos visszaéléseket a Jogi Forrásközpont tárta fel múlt héten.
A civil szervezet munkatársai előzetes bejelentés nélkül látogattak el a szociális létesítménybe, ahol hét gondozottat az alagsorban, építési törmelékek között, piszkosan és alultáplált állapotban találtak, fekáliával és vérrel szennyezett matracokon feküdtek. Két súlyos állapotban lévő embert pedig egy három négyzetméteres, levegőtlen, sötét szobában helyeztek el a fenntartók.
A központ lakói közül tizenhármat szállítottak ezt követően kórházba.
A nyomozás eredményeként három személyt - a marosvásárhelyi börtön egyik alkalmazottját, egy rendőrt és egy marosvásárhelyi kórház alkalmazottját - előzetes letartóztatásba helyeztek bűnszervezet létrehozása és emberkereskedelem gyanúja miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában