Sport

2023.07.20. 14:17

Van mire büszkének lennünk

Négy korábbi magyar válogatott labdarúgó volt kedden a vendége a Buzánszky Jenő Sportterasznak a 2023-as Tusványoson. Király Gáborék nagyszerű hangulatban idézték fel a 2016-os franciaországi Európa bajnokság eseményeit.

Forrás: hargitanepe.ro

Hargita Népe

A 2016-os franciaországi futball Eb magyar hősei címmel szerveztek Tusnádfürdőn beszélgetést a Tusványos 2023, Buzánszky Jenő Sportteraszán. A négy korábbi magyar válogatott futballistát, Király Gábort, Nikolics Nemanját, Pintér Ádámot és Priskin Tamást vastaps fogadta a csordultig megtelt helyszínen. A beszélgetés moderátora, Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Puskás-ügyek nagykövete volt.
Szöllősi felvezetőjében felelevenítette, hogy több mint négy évtized után szerepelhetett a magyar labdarúgó válogatott Európa bajnokságon 2016-ban. Nemzedékek nőttek fel anélkül, hogy hasonló élmények részesei lehettek volna Ráadásul, mutatott rá a főszerkesztő, a korábbi magyar focisikereket kevés piros-fehér-zöld drukker élhette át élőben, míg Franciaországba tízezrével kelhettek útra a rajongók. A lelkesedés az egész magyarságra átterjedt, Budapest utcáin karneváli hangulat uralkodott az emlékezetes találkozók után.

Égi segítség
A délután főszereplői személyes élményeiket osztották meg a hallgatósággal. Felidézték nem csupán az Eb eseményeit, de az odáig vezető utat is. Király Gábor, aki a Norvégia elleni pótselejtezőn elévülhetetlen érdemeket szerzett a kijutás kiharcolásában, úgy emlékezett vissza, hogy a játékosoknak, a szurkolóknak és az egész magyar nemzetnek óriási élményt jelentett az Európa bajnoki részvétel. Hozzátette, azzal a Norvégiával csaptak össze páros mérkőzésen, akiket azelőtt 30 éven át képtelen volt legyőzni a magyar csapat. Király felidézte Fülöp Mártont is, aki 2015-ben hunyt el.
Pintér Ádám a felkészülés folyamatát emelte ki. Mint felidézte, az osztrákok elleni győzelem egyik kulcsa lehetett, hogy míg a „sógorok” tíz napos rákészüléssel érkeztek a kontinensviadalra, a magyar csapat több hetes, tematikus munkával hangolt. Pintér kitért a válogatott és a közönség kapcsolatára is. Mint elmondta, csak akkor értette meg, mit jelenztett Magyarországon az Európa bajnokság, amikor a hazaérkezésük után volt egy „kis ünnepség” a Hősök terén.
 

Könyörgő Cristiano
A felvidéki születésű Priskin Tamás szintén megemlítette Fülöp Mártont, aki „égi segítséget” nyújtott a csapatnak a norvégok ellen. A játékos felidézte az északiak elleni találatát, valamint az Ausztria elleni, megnyert Eb-nyitómeccset, amely lendületet adott a válogatottnak és egészen a csoportelsőségig meneteltek. Igaz, ezáltal éppen az egyik legerősebb egylet, a belga csapat jött szembe az egyenes kieséses szakaszban.
Nikolics Nemanja a Délvidékről küzdötte be magát a válogatottba. A négyesből ő az egyetlen, aki a 2021-es Európa bajnokságon is pályára léphetett. „Niko” kiemelte, hogy rendkívül összeforrott csapatot alkottak a 2016-os viadalon, és örökké hálás, amiért részese lehetett ennek az élménynek.
A jó hangulatban telt beszélgetés egyik csúcspontja volt, amikor a játékosok visszaemlékeztek az Eb záró csoportmeccsére. A Portugália elleni, döntetlenre végződött találkozón a luzitánok szupersztárja, Cristiano Ronaldo több játékost is arra biztatott 3–3-as állásnál, hogy ne hajtsanak tovább, hiszen mindenkinek jó az iksz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában