Körlevél

2023.07.05. 18:04

Predoiu: Ellenőrizni fogjuk a fűzős irattartó kiiktatásáról rendelkező törvény betartását

Illusztráció

Agerpres

Körlevélben szólítja fel Cătălin Predoiu belügyminiszter a prefektusokat, hogy hozzák meg a szükséges intézkedéseket az egyebek mellett a fűzős irattartó (dosar cu şină) kiiktatásáról is rendelkező 2023/9-es számú törvény gyakorlatba ültetéséért.
A tárcavezető szerdai sajtótájékoztatóján rámutatott, a hivatali ügyintézés egyszerűsítését és hatékonyabbá tételét célzó törvény július 4-én lépett hatályba, és az érintett intézményeknek 30 nap áll a rendelkezésükre arra, hogy az új szabályoknak megfelelően szervezzék meg a munkát. Predoiu azt mondta, körlevélben kéri majd fel a prefektusi hivatalokat, hogy ellenőrizzék a jogszabály előírásainak betartását.
Hozzátette, az új törvény "forradalmi változtatásokat" vezet be a romániai közigazgatásba. A jogszabály egyebek mellett megtiltja a közintézmények számára, hogy más állami hatóságok által kiállított engedélyeket, jóváhagyásokat kérjenek a polgároktól, és kötelezővé teszi számukra, hogy igénylésre elektronikus formában is a polgárok rendelkezésére bocsássák a hivatalos dokumentumokat.
A sajtótájékoztatón George Tuţă képviselő kiemelte, a törvény két meghatározó fontosságú eleme a másolatok igénylésének tilalma és a fűzős irattartó kiiktatása.
A képviselő bemutatta a törvény kezdeményezői által létrehozott Româniafărădosar.ro honlapot, amely részletesen ismerteti a jogszabályt, illetve felhívja a figyelmet, hogy a polgárok jelenthetik a prefektusi hivatalnál az olyan eseteket, amikor az állami intézmények hivatalos irataik másolatát vagy fűzős irattartót kérnek tőlük. Ugyanakkor létrehoztak egy WhatsApp-számot, amelyiken a közigazgatásban dolgozók kérhetnek eligazítást a jogszabály alkalmazásával kapcsolatban.
Sebastian Burduja energetikai miniszter - aki az előző kormányban a digitalizációért felelős tárca vezetője volt - szintén kiemelte, hogy a honlap segít az embereknek érvényre juttatni a törvény által előírt jogaikat. "Ez a törvény csak akkor fog működni, ha minden román állampolgár kiáll a jogaiért" - szögezte le. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában