Jogállamisági jelentés

2023.07.05. 16:15

Gorghiu: sok a pozitív észrevétel, tartani kell a reformok ütemét

Alina Gorghiu igazságügyi miniszter szerint számos pozitív észrevételt tartalmaz Romániával kapcsolatban az Európai Bizottság (EB) szerdán közzétett jogállamisági jelentése, de a reformok ütemét tartani kell.

Agerpres

A tárcavezető rámutatott, az idei jogállamisági jelentés objektíven számba veszi, hogy milyen előrelépéseket tett Románia az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítése, valamint a korrupció megelőzése és leküzdése terén. "Sok pozitívumot tartalmaz a jelentés, de a reformok ütemét tartani kell" - idézték a közleményben Gorghiut.
A minisztérium beszámolója szerint az EB jelentése kiemeli a 2022-es jelentésben megfogalmazott ajánlások teljesítése terén tett előrelépéseket. Ezek közé sorolják az új igazságügyi törvények elfogadását, a humán erőforrás biztosítása érdekében hozott adminisztratív intézkedések pozitív hatását a korrupcióellenes ügyészségen (DNA) belül, illetve a igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló ügyosztály (SIIJ) felszámolása utáni rendszer működését.
Pozitívumként értékelik továbbá a Nemzeti Korrupcióellenes Stratégiának a megszabott ütemterv szerinti gyakorlatba ültetését, valamint a büntető törvénykönyvnek és a büntetőeljárási törvénykönyvnek az alkotmánybírósági döntésekkel való összhangba hozását.
Az Európai Bizottság ugyanakkor aggodalmának ad hangot a jelentésben az igazságszolgáltatási rendszerben tapasztalt személyzethiány miatt, és megjegyzi, hogy nem történt előrelépés olyan területeken, mint a parlamenti lobbitevékenység szabályozása, a média függetlenségének megerősítése, a konzultációs eljárások javítása a jogalkotási folyamatban vagy az Emberi Jogi Intézet nemzetközi akkreditációja.
A közvélekedés szerint az igazságszolgáltatás függetlensége 2022-hez képest nőtt, de továbbra sem haladta meg a 2016-os szintet. Egy másik figyelmet igénylő tényező, hogy a szakértők és az üzleti szféra megítélése szerint továbbra is magas a korrupció szintje Romániában - emelték ki a jelentésből.
A minisztérium szerint a jelentésben megjegyzik továbbá, hogy az igazságszolgáltatási rendszer hatékonysága nőtt, hiszen csökkent a perek időtartama. Hozzáteszik azonban, hogy az egyre nagyobb személyzethiány komoly aggodalomra ad okot, ez ugyanis kihathat az igazságszolgáltatás minőségére és hatékonyságára.
Az Európai Bizottság hét ajánlást fogalmazott meg Románia számára: fejezze be a Velencei Bizottság igazságügyi törvényekre vonatkozó ajánlásainak értékelését; hozza meg a szükséges intézkedéseket az igazságügyi rendszerben elkövetett bűncselekmények kivizsgálása terén még fennálló kihívások kezelésére; fokozza a személyzethiány megszüntetésére irányuló erőfeszítéseket; szabályozza a törvényhozók lobbitevékenységét; hozzon intézkedéseket a média függetlenségének megerősítésére; biztosítsa a hatékony konzultációt a jogalkotási folyamatban; folytassa az Emberi Jogi Intézet nemzetközi akkreditációjára irányuló erőfeszítéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában