Törvény

2023.07.21. 14:41

Csak a lakóhelyükön szavazhatnak azok, akik kevesebb mint 6 hónapja laknak a választókerületben

Illusztráció

Agerpres

Kihirdette pénteken Klaus Iohannis államfő a törvényt, amelyik előírja, hogy azok csak a lakóhelyükön gyakorolhatják választójogukat a helyhatósági választásokon azok a szavazók, akik kevesebb mint 6 hónapja laknak a választókerületben.
A jogszabály a helyhatósági választási törvényt, a közigazgatási törvényt, a helyi választottak jogállásáról szóló törvényt, illetve a lakosságnyilvántartást szabályozó sürgősségi rendeletet módosítja.
Előírása szerint legkésőbb 45 nappal a szavazás időpontja előtt azok a polgárok, akik a választás időpontja előtt több mint 6 hónapja abban a választókerületben laknak, ahol a szavazást tartják, a személyi igazolványuk alapján kérhetik a polgármestertől, hogy a választási névjegyzékbe a lakóhelyük megjelölésével vegyék fel őket. „Azok a polgárok, akik a választás időpontját megelőzően kevesebb mint 6 hónapja laknak a választókerületben, csak a lakóhelyük szerint községben vagy városban (...) gyakorolhatják választójogukat” - olvasható a jogszabályban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában