Megbeszélés

2023.07.31. 17:01

Ciucă: Az állami költségvetés kiegyensúlyozott konszolidációjáról egyezett meg a kormány

Agerpres

Az állami költségvetés kiegyensúlyozott konszolidációjában állapodott meg hétfőn a kormánykoalíció - közölte Nicolae Ciucă, a nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a Facebookon.
Ciucă azt írta, a kiegyensúlyozott költségvetés-konszolidációval Románia erőteljes fejlődését szeretnék elérni a következő években, ugyanakkor tartani akarják magukat a nemzetközi szervezetek által elfogadott hiánykvótákhoz is. Ezért 12 milliárd lejes költségvetési megtakarítást terveznek 2023-ra. Ebből hatmilliárdot a kiadáscsökkentéssel, további hatmilliárdot pedig új bevételek biztosításával teremtenek elő.
A PNL elnöke fontosnak nevezte, hogy mindenekelőtt az állami kiadások csökkentését és egy közép- illetve hosszú távú gazdasági növekedésre vonatkozó elképzelést vázoljanak fel, mielőtt a lakossággal vagy a versenyszférával szemben fogalmaznának meg elvárásokat.
Beszámolója szerint a tervezett intézkedések között szerepel az államtitkárok számának csökkentése legalább 20 százalékkal, a helyhatósági kabinetek létszámának felére csökkentése, az állami vállalatok vezetőségi tagjai számának csökkentése, az irodavezetői funkció eltörlése, mindezek mellett viszont növelik a vezetők beosztottjainak számát.
A parlament, a kormány és a minisztériumok alárendeltségében lévő bizonyos intézményeket összevonnak, és előtérbe helyezik az országos beruházási programokat. Az állami vállalatoknál 50 százalékkal csökkentik a vezetőségi tagok tanácsosainak számát; az igazgatótanácsok létszáma többé nem haladhatja meg a hetet, a szakértői bizottságok létszámát pedig 5-re csökkentik - sorolta a volt kormányfő.
Mindezek mellett a felsoroltak illetménye nem haladhatja meg többé az illető ágazatban fizetett bruttó átlagbér háromszorosát, és nem lehet nagyobb egy államtitkári illetménynél. Korlátozzák az állami vállalatok vezetőségi tagjainak alapbérét is - mondta a PNL elnöke.
A tervek szerint csak azok a tisztségviselők kapnak majd vakációs utalványt, akiknek a havi bruttó fizetése nem éri el a 10.000 lejt.
A meglévő kutatási-fejlesztési intézetek legalább 20 százalékát összeolvasztják, a jelenlegi társadalmi-gazdasági realitás szempontjából irreleváns intézeteket felszámolják, ezek személyzetét 15 százalékkal fogják csökkenteni.
Újságírói kérdésre válaszolva Nicolae Ciucă azt is elmondta, véleménye szerint a felsorolt intézkedéseket még augusztus folyamán el kell fogadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában