Tőzsde

2023.07.12. 12:50

Ciolacu: Történelmi pillanat Románia számára a Hidroelectrica tőzsdei bevezetése

Forrás: Facebook/Guvernul României

Az ország legnagyobb energiatermelője, a Hidroelectrica tőzsdei bevezetése történelmi pillanat Románia számára, és azt mutatja, hogy képesek a teljesítményre azok a vállalatok is, amelyeknek a román állam a többségi tulajdonosa - jelentette ki szerdán Marcel Ciolacu.

A kormányfő Nicolae Ciucă szenátusi elnökkel és Mugur Isărescu jegybanki kormányzóval együtt a Hidroelectrica tőzsdei bevezetése alkalmából szervezett eseményen vett részt a Bukaresti Értéktőzsdén.

Beszédében Ciolacu rámutatott arra, hogy a teljesítmény eléréséhez minőségi humán erőforrásra, intelligenciára, megbízhatóságra és szakértelemre van szükség. Szerinte a Hidroelectrica válaszolni tudott az utóbbi három-négy év kihívásaira. 'A mai esemény a vállalat sikereinek bizonyítéka' - jelentette ki.

A miniszterelnök kifejtette, hogy a Hidroelectrica elkötelezett 'a romániaiak érdekeinek közvetlen szolgálata mellett', tisztességes áron szolgáltat elektromos áramot, és megvédi a polgárokat az energiaválságtól.

Ciolacu hangsúlyozta, hogy 'a Hidroelectrica a romániaiaké, és az is marad': azaz a román állam a továbbiakban is meg fogja őrizni a 80 százalékos tulajdonrészét a vállalatban. Hozzátette, hogy a tőzsdei bevezetés után a romániaiak részvényesként közvetlenül részesülhetnek e jelentős energiatermelő fejlődési potenciáljából.
Kitért arra is, hogy a Hidroelectrica tőzsdei bevezetése a külföldi tőke bevonásával hozzájárul a román gazdaság fejlődéséhez, ráadásul a szigorú tőkepiaci szabályok és átláthatóság követelménye szavatolja a társadalmi és környezeti felelősségvállalást. 'Így a természeti erőforrásaink védelme és felhasználása fenntartható és felelősségteljes módon valósul meg' - magyarázta.
A miniszterelnök beszédét azzal zárta, hogy a kormány ösztönözni és támogatni fogja a Hidroelectrica ambiciózus tervét a zöldenergia-ágazat fejlesztésére. Emlékeztetett arra, hogy ezek a beruházások csökkenteni fogják az Oroszországtól való energiafüggőséget, és megerősítik Románia helyzetét az energiabiztonság és a regionális szerepvállalás szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában