Eurostat

2023.07.06. 16:02

Az uniós tagországok közül Romániában nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom májusba

Illusztráció

Agerpres

Az eurózónában stagnált, az Európai Unió (EU) országaiban átlagban 0,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene májusban az előző hónaphoz képest; a legjelentősebb növekedést Romániában jegyezték - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) csütörtökön ismertetett adataiból.
Az adatközlő EU-tagállamok közül Romániában nőtt a legnagyobb mértékben, 3,3 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom volumene májusban áprilishoz viszonyítva. Romániát Portugália (3,2 százalék) és Svédország (1,6 százalék) követte a sorban. A legjelentősebb csökkenést Szlovéniában (mínusz 5,3 százalék), Luxemburgban (mínusz 4,5 százalék) és Lengyelországban ( mínusz 3,7 százalék) regisztrálták.

Az EU-ban az élelmiszerek, az italok és a dohánytermékek forgalma 0,3 százalékkal csökkent májusban, az üzemanyagok értékesítése 0,3 százalékkal nőtt, a nem élelmiszer jellegű termékek eladása stagnált.
Az elmúlt év ötödik hónapjához mérten idén májusban az eurózónában 2,9 százalékkal, az EU-ban 3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene.
A tagállamok közül éves viszonylatban a legnagyobb növekedést Spanyolország (7,3 százalék), Ciprus (6,1 százalék) és Málta (3,3 százalék), a legjelentősebb csökkenést Szlovénia (mínusz 13,4 százalék), Magyarország (mínusz 12,3 százalék) és Észtország (mínusz 9,6 százalék) könyvelhette el. Románia 3,2 százalékos növekedést jegyzett májusban az előző hónapban regisztrált 0,6 százalékos visszaesés után.
Az EU országaiban az élelmiszerek, az italok és a dohánytermékek eladása 3,5 százalékkal, az üzemanyagoké 2,5 százalékkal, a nem élelmiszereké 2,4 százalékkal esett vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában