Tüntetés

2023.07.13. 14:56

Az egészségügyi minisztérium épülete előtt tüntetett a Rákbetegek Egyesületeinek Szövetsége

Forrás: Facebook/Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

Agerpres

Az egészségügyi minisztérium épülete előtt tüntetett csütörtökön a Rákbetegek Egyesületei Szövetségének mintegy harminc tagja az országos rákellenes terv gyakorlatba ültetését követelve.
A szervezet elnöke, Cezar Irimia rámutatott, hogy egy európai statisztika szerint Romániában naponta 153 ember hal meg valamilyen daganatos betegségben, köztük gyermekek is. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint tavaly hozzávetőlegesen 180 ezer rákbeteget kezeltek Romániában, a megfigyelés alatt álló páciensek száma pedig 150 ezerre tehető.
Irimia szerint "kínszenvedéssé" vált a daganatos betegek élete, miután Alexandru Rafila egészségügyi miniszter "úgy döntött", hogy nem lépteti életbe a tavaly novemberben elfogadott új országos rákellenes tervet. „A miniszter úr a törvény fölött állónak érzi magát, megsérti az alkotmányt, mégsem történik semmi, nyugodtan sétálgat hol külföldön, hol az országban” - fogalmazott. Hozzátette, következő lépésként a nemzetközi sajtót és a az európai országok romániai nagykövetségeit is tájékoztatni fogják a rákos betegeket ért jogsértésekről, és perbe fogják a minisztériumot.
A rákbetegek egyesületeit tömörítő szövetség elnöke kijelentette, hogy az országos rákellenes terv a jelenlegi formájában "nagyon jó", az Európai Unió is elfogadta, Alexandru Rafila mégsem hajlandó végrehajtani. „Ezért tiltakozunk mi ma itt. Remélem, hogy a döntéshozók lépni fognak” - tette hozzá Cezar Irimia. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában