INSP

2023.07.19. 15:54

A Fekete-tenger vizéből kimutatott megnövekedett kólibaktérium-koncentráció nem állandó

A Fekete-tenger vizéből kimutatott megnövekedett kólibaktérium-koncentráció nem volt állandó, a helyzet nem tekinthető "abnormálisnak" - közölte szerdán az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

Agerpres
A tájékoztatásban azokra az információkra reagáltak, amelyek szerint a kólibaktérium (Escherichia coli - E.coli) megnövekedett koncentrációját mutatták ki az egyes tengerparti üdülőtelepek térségében a Fekete-tenger vizéből vett mintákból.
Az INSP képviselői hangsúlyozták, hogy a fürdőhelyek vízminőségének ellenőrzése során "szórványos" határérték-túllépést állapítottak meg. A megnövekedett kólibaktérium-koncentráció nem volt állandó, a helyzet nem tekinthető "abnormálisnak", és nem minősül "rövid távú szennyezésnek" sem, mivel a másnap mért adatok a megengedett határértéken belül voltak. Ennélfogva nem indokolt a fürdőzés betiltása az érintett helyeken - magyarázták a szakemberek.
Az esetleges megbetegedések elkerülése érdekében az INSP azt javasolja a tenger vizében fürdőzőknek, hogy kerüljék a víz lenyelését, csak erre kijelölt helyeken fürödjenek, ahol rendszeresen ellenőrzik a vízminőséget, fürdés után zuhanyozzanak és tartsák be az alapvető higiéniai szabályokat.
Az előállt helyzet miatt a szakemberek növelik a mikrobiológiai vizsgálatok gyakoriságát, és ezeket fizikai-kémiai vízvizsgálattal egészítik ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában