Igazságszolgáltatás

2023.06.20. 15:52

Meghatározatlan időre felfüggeszti tevékenységét szerdától a bukaresti bíróság és törvényszék

Illusztráció

Agerpres

Meghatározatlan időre felfüggeszti tevékenységét szerdától a bukaresti táblabíróság, a törvényszék, a törvényszéki ügyészség és a bírósági ügyészségek az igazságszolgáltatásban dolgozók szolgálati nyugdíjával kapcsolatos tervezett módosítások miatt. Az ország több törvényszéke és bírósága is hasonló határozatot hozott kedden.
Az igazságszolgáltatási fórumok döntése értelmében szerdától a perek nagy részét halasztják, csak bizonyos ügyek tárgyalását tűzik napirendre. Ezek közé tartoznak a bűnvádi eljárások során elrendelt kényszerintézkedések, a házkutatások, a kiskorúakkal kapcsolatos ügyek, a gyermekelhelyezések vagy a távoltartási végzések.
Az igazságszolgáltatásban dolgozók szerint a különnyugdíjak rendszerének tervezett módosításai sértik a bírák és ügyészek függetlenségét és az alkotmány szavatolta jogállásukat. Követelik, hogy a tervezett nyugdíjreform végrehajtásakor vegyék figyelembe a szakmai szervezetek javaslatait, és olyan jogszabályokat szorgalmaznak, amelyek egyrészt megszüntetik a jelenlegi méltánytalanságokat, másrészt „figyelembe veszi a bírák és ügyészek jogállását, a munkafeltételeket és az igazságszolgáltatási rendszer egészének kilátásait.” Kedden az ország több törvényszéke és bírósága is rendkívüli közgyűlést hívott össze, és tevékenységük felfüggesztéséről döntöttek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában