Konferencia

2023.06.22. 08:21

Luminiţa Odobescu: Románia aktívan részt fog venni Ukrajna újjáépítésében

Forrás: Facebook/Luminiţa Odobescu

Agerpres

Románia az Oroszország által indított háború kezdetétől Ukrajna mellett áll és aktívan részt fog venni a szomszédos ország újjáépítésében - jelentette ki szerdán Luminiţa Odobescu külügyminiszter.
A tárcavezető részt vesz Londonban az Ukrajna újjáépítéséről szóló kétnapos konferencián, amelyet több mint 60 ország és 30 nemzetközi szervezet képviselőinek jelenlétében tartanak meg.
A külügy közleménye szerint a miniszter hangsúlyozta, hogy immáron 16 hónapja tartanak az Ukrajna területi integritása elleni támadások és a "szörnyű háborús bűncselekmények", amelyek legutóbbi példája a Nova Kahovka-i gát lerombolása.
Odobescu kiemelte, Ukrajna újjáépítési folyamatában prioritást kell élveznie az Európai Unióval való összeköttetés javításának a közlekedési folyosók, az energia és a digitális ágazat tekintetében egyaránt, ugyanakkor ezt az összeköttetési perspektívát ki kell terjeszteni a Moldovai Köztársaságra is.
A londoni esemény keretében a román külügyminiszter megbeszélést folytatott ukrán hivatali kollégájával, Dmitro Kulebával is, akit arról biztosított, hogy Románia támogatja Ukrajna európai uniós és euroatlanti integrációját.
Luminiţa Odobescu kitért az egyeztetésen az Ukrajnában élő román kisebbség jogai teljes körű tiszteletben tartásának kérdésére is és hangsúlyozta a két ország közötti állandó párbeszéd fontosságát ebben a témában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában