Tanügyi sztrájk

2023.06.11. 15:09

Közvitára bocsátották a tanárok béremeléséről szóló új sürgősségi rendelet tervezetét

Illusztráció

Agerpres

Közvitára bocsátották vasárnap délután a munkaügyi minisztérium honlapján a tanügyi alkalmazottak bérezésére vonatkozó sürgősségi kormányrendelet tervezetét.
A tervezet szerint 2023. június 1-jétől a közoktatás és felsőoktatás pedagógusainak és a kisegítő tanszemélyzetnek az alapfizetése havi bruttó 1300 lejjel nő. A kisegítő személyzet havi fizetése bruttó 400 lejjel emelkedik. A béremelések 2.705.505 lejes plusz terhet jelentenek 2023-ban az államkasszának.
A tervezet továbbá előírja, hogy az új közalkalmazotti bértörvényben a pedagógusok bértáblája az országos bruttó átlagbérnél kezdődik majd, illetve hogy 2024. január 1-jétől az új törvényben előirányzott béremelés 50 százalékával növelik a fizetéseket a tanügyben.
Marius Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke a kormányfővel lezajlott vasárnapi egyeztetések után kijelentette, hogy hétfőn egyelőre folytatódik az általános sztrájk a tanügyben, amíg a szakszervezeti tagok meg nem kapják a kabinet legújabb ajánlatáról szóló sürgősségi rendelet tervezetét.
Sajtótájékoztatóján elmondta: Nicolae Ciucă kormányfő a tárgyaláson azt ígérte, hogy a jogszabályjavaslatot még a nap folyamán közvitára bocsátják, így a pedagógusok is megismerhetik, és dönthetnek a további lépésekről. A miniszterelnök hétfőn 10 órára vár választ a szakszervezetektől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában