Infrastruktúra

2023.06.23. 14:20

Grindeanu: A Brăila-Galac térségben történik a legtöbb infrastrukturális beruházás az országban

Agerpres

Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter pénteken, az épülő brăilai Duna-hídnál tett látogatásán elmondta, hogy jelenleg a Brăila-Galac térségben történik a legtöbb infrastrukturális beruházás az országban.
A tárcavezető a függőhíd építése mellett példaként említette a régiót átszelő gyorsforgalmi utak építését is.
Az elmúlt harminc év legnagyobb infrastrukturális beruházásaként számon tartott brăilai Duna-hídat július 6-án adják át a forgalomnak - mondta el a helyszínen a sajtónak a miniszter. Grindeanu közölte, hogy a nap folyamán a megtekinti Galac-Brăila gyorsforgalmi út építései munkálatait is.
A tárcavezető emlékeztett arra, hogy az összes nagyobb romániai infrastrukturális beruházást uniós alapokból finanszíroznak, és az idei az első év, amikor a szállításügyi minisztériumnak az összes rendelkezésre álló forrást sikerült lehívnia. Ezért a tárca az alapok 10 százalékos kiegészítését, mintegy 450 millió eurót kért pluszban az Európai Bizottságtól. 'És ezt a pénzt is el fogjuk augusztus közepéig költeni' - tette hozzá.
Az 1974 méter hosszú és 31 méter széles brăilai Duna-híd építése 2017-ben kezdődött. Az új híd a Duna bal partján lévő két nagyváros - a 180 ezres lakosságú Brăila és a tőle alig húsz kilométernyire északra elhelyezkedő negyedmilliós Galac - számára teremti meg a közvetlen összeköttetést Dobrudzsával és a román tengerparttal.
A hídon menetirányonként két-két sáv van, magassága az eddigi legmagasabb vízállás szintje felett 38 méter, hogy ne akadályozza a folyami hajózást. A folyó egy kilométert szinte mindenütt meghaladó szélessége miatt Romániában kevés Duna-híd épült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában