Helyreállítási alap

2023.06.20. 11:47

Ciolacu: Közlekedési infrastruktúra terén az uniós alapok lehívása az első számú prioritás

Agerpres

Marcel Ciolacu miniszterelnök kedden kijelentette, hogy kormányfői mandátuma alatt a közlekedési infrastruktúra terén az EU helyreállítási alapjából és a következő többéves pénzügyi keretből lehívható források felhasználását tekinti prioritásnak.
A kormányfő a párttársát, Sorin Grindeanu szállításügyi minisztert kereste fel a hivatalában. Találkozójuk után a sajtónak elmondta, eddig az összes közül a szállításügyi tárca használta fel a legjobban a rendelkezésére álló költségvetési és uniós forrásokat.
Ciolacu gratulált Sorin Grindeanunak, és meggyőződését fejezte ki, hogy a következő években sikerül megdönteni az egy év alatt átadott autópálya-kilométerek számának rekordját. Megjegyezte, hogy tudomása szerint az eddigi rekord évi 100 kilométer befejezett sztráda.
Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az ukrajnai háború következtében a konstancai jelenleg a Fekete-tenger legjelentősebb kikötője, és a miniszterrel tárgyalt a találkozón az ukrán gabonaimport helyzetéről is.
Beszélt arról is, hogy volt alkalma tárgyalni Dorinel Umbrărescuval, az UMB építkezési vállalat tulajdonosával a cég munkálatainak jelenlegi állásáról, és bizakodását fejezte ki, hogy több mint 30 évvel az 1989-es forradalom után a moldvai autópálya valóban el fog készülni.
A találkozó után Sorin Grindeanu az újságíróknak elmondta, hogy a szállításügyi minisztérium a Nagy Infrastruktúra Operatív Programban rendelkezésére álló összes forrást elköltötte, és a kért tíz százalékos kiegészítést (mintegy félmilliárd eurót) is szinte teljes egészében lehívta.
Közlése szerint egyeztetni fog a többi minisztériummal arról, hogy az év végéig felhasználatlan uniós forrásaikat utalják át a szállításügyi tárcának. 'Mintsem visszaküldjük ezt a pénzt Brüsszelbe, inkább kapja meg a szállításügy, mert mi el tudjuk költeni' - jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában