Segítség

2023.06.22. 17:01

Gyorssegélyt nyújt a kormány az árvízkárosultaknak

Hétmillió lejes keretből nyújt gyorssegélyt a kormány az áradások, földcsuszamlások vagy más veszélyes meteorológiai jelenségek károsultjai - közölte csütörtökön a Facebook-oldalán Marius Budăi.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

A munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint 10.000 lejes támogatásban részesülnek azok a családok vagy egyedülálló személyek, akiknek a lakását több mint 75 százalékban tönkretette az említett természeti katasztrófák valamelyike, és 7000 lejt kapnak azok, akiknek az otthona több mint 50-75 százalékban károsult. 4500 lej jár azoknak, akiknél a károsodás aránya 25 és 50 százalék közötti, és 2500 lejes támogatásra jogosultak azok, akiknek a lakása legtöbb 25 százalékban rongálódott meg.
Ha az áradások, földcsuszamlások vagy pusztító meteorológiai jelenségek a lakásban található tárgyakat rongálták meg, tulajdonosuk 1500 lejes segélyben részesül. Ha a katasztrófa emberéletet követelt, az áldozat családja 7500 lejt kap az államtól. Az összeget az áldozat házastársa, első- vagy másodfokú rokona, illetve - a felsoroltak hiányában - az a személy veheti át, aki igazolni tudja, hogy gondoskodott az áldozat temetéséről.
A segélyek kiutalásához már nincs szükség kérvény kitöltésére és szociális helyzetfelmérésre; az összegeket egyénenként, a kifizetési és szociális ellenőrző ügynökségek által, a helyi katasztrófavédelmi bizottságok közreműködésével készített kimutatások, valamint a prefektusi rendeletre létrejött kárfelmérő bizottság jegyzékei alapján határozzák meg.
A jegyzékeket az érintett települések polgármesterei és a prefektusok írják alá, a kifizetéshez a munkaügyi minisztérium jóváhagyása szükséges. Marius Budăi hozzátette, az intézkedésre azért van szükség, mert az utóbbi időben több Fehér, Mehedinţi, Krassó-Szörény, Dolj, Olt, Gorj megyei háztartást elöntött a víz, ami elhetetlenítette a lakók megélhetését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában