Új célkitűzések

2023.06.16. 13:56

Barbu: Romániának saját forrásból biztosítania kell a hazai élelmiszer-fogyasztást

Romániának ismét meghatározó mezőgazdasági szereplővé kell válnia Európában - jelentette ki az AGERPRES hírügynökségnek Florin Barbu mezőgazdasági miniszter.

Forrás: Pexels

Agerpres

Barbu azt mondta, Romániában "riasztó" méretet öltött az élelmiszertermékek kereskedelmi deficitje, amely elérte az évi kétmilliárd eurót. Ezen változtatni kell, Romániának saját forrásból biztosítania kell a hazai élelmiszer-fogyasztást, és meghatározó mezőgazdasági szereplővé kell válnia Európában. "El kell jutnunk oda, hogy az európai szupermarketekben a román mezőgazdaságból származó termékeket találjunk. A gazdáknak minden támogatást meg kell adni, hogy fel tudják venni a versenyt az európai konkurenciával" – fogalmazott a miniszter.

Hozzátette, nyomatékosan kérni fogja az Európai Bizottságtól, hogy az Ukrajnából származó gabonaimportra vonatkozó korlátozásokat hosszabbítsák meg, és tíz új termékkel egészítsék ki a korlátozások listáját. Az új termékek között említette a mézet, a húst, a cukrot, a lisztet, a kukoricalisztet és a burgonyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában