Áradás

2023.06.26. 12:11

Az áradások sújtotta Arad megyei településekre látogatott a környezetvédelmi miniszter

Forrás: ISU Arad

Agerpres

Arad megyébe érkezett hétfőn Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter. A tárcavezető meglátogatja az áradások sújtotta településeket.
Az Arad megyei prefektúra és megyei tanács képviselőinek tájékoztatása szerint Mircea Fechet megérkezett nemrég Honctőre (Gurahonţ), ahonnan a helyi hatóságok képviselőivel ellátogatnak azokra a településekre, amelyeken vasárnap végigsodort az ár a felhőszakadások után, tönkretéve többtucatnyi lakóházat.
Iustin Cionca megyei tanácselnök szerint hétfőn összeül a prefektúrán a megyei vészhelyzeti bizottság, kedden pedig elküldik Bukarestbe az első kártérítési igényléseket.
Az Arad megyei prefektúra legfrissebb tájékoztatása értelmében mintegy 50 lakóházban tettek kárt az áradások Raj (Brazii) és Honctő térségében. Egy 75 éves férfi életét vesztette, miután a házával együtt elsodorta az ár.
Raj község polgármestere, Vasile Vesa az AGERPRES-nek azt nyilatkozta, óriási károkat okozott az áradás, utakat, házakat, gazdaságokat tett tönkre, autókat sodort el a víz. "Egy méter magasan állt a víz az utcákon. Nagy mennyiségű víz zúdult le a lejtőkön, de a patakok is kiöntöttek. Azt hiszem, 200 liter csapadék esett négyzetméterenként" - nyomatékosította.
Az országos katasztrófavédelmi felügyelőség közlése értelmében a Solymosbucsa (Buceava-Şoimuş) és Honctő (Gurahonţ) közötti 708-as megyei úton vasárnap elsodort az ár egy autót, benne három felnőttel és egy kiskorúval. A készenléti egységeknek sikerült kimenteniük őket, az autót biztonságos helyre vontatták. Ugyancsak vasárnap négy másik személy a házuk padlásán húzódott meg, őket is biztonságba helyezték a honctői mentőegységek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában