Alkotmánybíróság

2023.06.14. 15:55

Alkotmányos az állami vállalatok teljesítményét felügyelő országos ügynökség létrehozásáról szóló törvény

Alkotmányosnak nyilvánította szerdán az alkotmánybíróság az állami vállalatok teljesítményét felügyelő országos ügynökség (AMEPIP) létrehozásáról szóló törvényt.

Agerpres

Az intézmény közleménye szerint a bírák megalapozatlannak minősítették a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje beadványában felsorolt alkotmányossági kifogásokat.
A két ellenzéki párt arra hivatkozva támadta a meg a jogszabályt, hogy elfogadásakor a parlament nem tartotta be a kétkamarás törvényhozás alkotmányos elvét. Az USR érvelése szerint a képviselőház döntő házként a törvénytervezet szenátusban elfogadott szövegét több mint 700 pontban módosította, és valójában 'egy teljesen új törvényt' alkotott a felsőházi változathoz képest.
A két ellenzéki párt szerint a törvény sérti a jogbiztonság, a törvény előtti egyenlőség, a kiszámíthatóság és a szabályok egyértelműségének alkotmányos elvét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában