Közös nyilatkozat

2023.06.06. 16:15

A Bukaresti Kilencek támogatják Ukrajna euroatlanti törekvéseit

Forrás: presidency.ro

Agerpres

A Bukaresti Kilencek csoport keddi csúcstalálkozóján elfogadott közös nyilatkozat szerint a B9-ek támogatják Ukrajna NATO-csatlakozását, 'amint a körülmények ezt lehetővé teszik'.
'Ukrajna az euroatlanti térség szerves része, és a biztonsága összefonódik a szövetségesek biztonságával. Határozottan támogatjuk Ukrajna euroatlanti törekvéseit, és megerősítjük a 2008-as bukaresti határozatokat, amelyek szerint Ukrajna a NATO tagja lesz' - olvasható a Bulgária, Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia vezetői által aláírt dokumentumban.
A nyilatkozat szerint a B9-ek 'remélik', hogy a vilniusi NATO-csúcson 'új szintre emelik' a politikai kapcsolatokat Ukrajnával, és 'új politikai irányt indítanak el, amely Ukrajna NATO-csatlakozásához vezet, amint a körülmények ezt lehetővé teszik".
Az aláírók leszögezik: továbbra is támogatni fogják Ukrajnát, hogy megakadályozzák az orosz agresszió esetleges megismétlődését, ugyanakkor a reformok folytatására ösztönzik Kijevet. 'Elismerjük, hogy a reformok elengedhetetlenek Ukrajna EU-hoz és NATO-hoz való közeledéséhez' - olvasható a dokumentumban.
A B9-ek a nyilatkozatban 'teljes mértékben' elismerik a balti-tengeri, fekete-tengeri és nyugat-balkáni régió stratégiai jelentőségét a NATO számára. A kilenc állam vezetői továbbá megerősítették azt is, hogy 'rendíthetetlenül támogatják' Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül.
'Ez az egyetlen módja a béke és a szabályokon alapuló rend helyreállításának Európában. A lehető leghatározottabban elítéljük az Ukrajna elleni brutális, indokolatlan és törvénytelen háborút. Ukrajnának törvényes joga van megvédeni magát ezzel az agresszióval szemben, a nemzetközi joggal és az ENSZ alapokmányával összhangban' - olvasható a B9-ek közös nyilatkozatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában