Elfogyott

2023.05.19. 15:04

Zöld ház program: kilenc perc alatt kimerült a Bukarest-Ilfov régió számára elkülönített keret

Illusztráció

Agerpres

Összesen 4993 személy iratkozott fel pénteken Bukarestből és Ilfov megyéből a Zöld ház program keretében nyújtott támogatásra, a régió számára elkülönített 99,86 millió lejes keret kilenc perc alatt kimerült - közölte a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM).
Az áramfejlesztő napelemek felszerelésére állami támogatást nyújtó program pénteken 10 órakor rajtolt el. Az első szakaszban csak a Bukarest-Ilfov régióban élők tölthették fel a kért dokumentumokat az erre a célra létrehozott platformra. A rendelkezésre álló 99.860.000 lejes keret alig 9 perc alatt kimerült, 4993 magánszemély pályázatát regisztrálta a rendszer.
Az AFM igazgatója, Laurenţiu-Adrian Neculaescu rámutatott, nagy az igény a napelemek telepítésére nyújtott 20 ezer lejes állami támogatásra, és a pénteki pályázás a legjobb körülmények között zajlott. Az ország többi régióiban élők a következő napokban pályázhatnak a támogatásra, a korábban megszabott ütemterv szerint.
A központi régióban (Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megye) élők május 24. és 26. között pályázhatnak, a rendelkezésre álló 245 millió lejes keret kimerüléséig. Az északkeleti fejlesztési régió (Bákó, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava és Vaslui megye) számára 279,48 millió lejt különítettek el, itt május 29. és 31. között lehet pályázni. Az északnyugati fejlesztési régió (Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Szilágy, Szatmár és Máramaros megye) kerete 240 millió lej, pályázni június 6. és 8. között lehet. A délkeleti fejleszési régióból (Brăila, Buzău, Konstanca, Galac, Vrancea és Tulcea megye) június 9. és 13. között fogadják a pályázatokat, a 212,4 millió lejes keret kimerüléséig. A 280,9 millió lejes költségvetéssel rendelkező dél-munténiai régió (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova és Teleorman megye) június 14. és 16. között pályázhat. A délnyugati fejlesztési régióban (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt és Vâlcea megye) élők június 19. és 21. között nyújthatják be igényléseiket, összesen 174,3 millió lejre pályázhatnak. A nyugati fejlesztési régió (Arad, Krassó-Szörény, Hunyad és Temes megye) lakói június 22. és 26. között igényelhetik a támogatást, amelynek összértéke 200,48 millió lej.
Az egyházközségek június 27. és 29. között pályázhatnak valamennyi régióban, a számukra elkülönített keret 17,5 millió lej. A kedvezményezettek 20 ezer lejes támogatásban részesülnek, amelyhez 2000 lejes önrészre van szükség. A Zöld ház program költségvetése 1,75 milliárd lej, a pályázati keretből több mint 87 ezer házra kerülhet napelem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában