Bérek

2023.05.12. 12:30

Nőtt a nettó átlagbér Romániában

Illusztráció

Agerpres

Idén márciusban februárhoz viszonyítva 6,7 százalékkal (284 lejjel) 4554 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában; 2022 harmadik hónapjához képest 15,7 százalékos a növekedés - közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS). A legnagyobb nettó átlagbért - 10.989 lejt - a dohányiparban jegyezték, a legkisebbet - 2430 lejt - pedig a vendéglátóiparban. A bruttó átlagbér 7290 lej volt márciusban, 445 lejjel (6,5 százalékkal) nagyobb, mint egy hónappal korábban.

Márciusban a gazdasági ágazatok többségében nőtt a nettó átlagkereset, ami a különféle alkalmi juttatásoknak (éves vagy különleges teljesítményért járó bónuszok), a természetbeni és pénzbeli juttatásoknak, a nettó nyereségből származó összegeknek és egyéb juttatásoknak (beleértve az utalványokat is) tudható be. A nettó átlagbér növekedéséhez a vállalatok bevételeinek emelkedése is hozzájárult - közölte az INS.

A legjelentősebb - 41,7 százalékos - átlagbér-növekedést a biztosítási és viszontbiztosítási ágazatban jegyezték; a dohányiparban 37,8 százalékkal, a pénzügyi közvetítői piacon 31,9 százalékkal nőtt az átlagfizetés. Ezzel szemben a kitermelőiparban 10,1 százalékkal, a filmiparban 4,5 százalékkal csökkent az átlagbér.

Ami a közalkalmazotti szférát illeti: a közigazgatásban 3,1 százalékkal, az egészségügyben és szociális ellátásban 1,8 százalékkal, a tanügyben 6,8 százalékkal nőtt márciusban a nettó átlagfizetés februárhoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában