Megállapodás

2023.05.04. 15:46

Még nem mindenhol tapasztalható tej fogyasztói árának csökkenése

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

A kormányfő csütörtökön felkérte Petre Daea mezőgazdasági minisztert és Bogdan Chiriţoiut, a Versenytanács elnökét, tegyenek meg minden szükséges intézkedést a friss tej fogyasztói árának csökkentéséről szóló megállapodás betartása érdekében.
Nicolae Ciucă a kormányülés elején kijelentette, eddigi információi szerint a feldolgozók többsége elfogadta a megállapodást. Arról is beszámolt, hogy a mezőgazdasági minisztérium koordinálása alatt munkacsoport alakul a termelők és a feldolgozók képviselőinek részvételével, hogy közép- és hosszú távra is megoldásokat találjanak.
Petre Daea mezőgazdasági miniszter elmondta, a Versenytanács által közölt adatok szerint a kiskereskedők 70 százaléka hajlandó eleget tenni a május elsején életbe lépett megállapodásnak, de a megyékből érkező napi jelentések azt mutatják, hogy a polcár-csökkenés nem következett még be mindenhol.
Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke arról számolt be, hogy monitorozzák az intézkedés gyakorlatba ültetését. Hozzátette, mindegyik nagy áruházlánc és a feldolgozók többsége részt vesz a programban. A gyakorlatba ültetés azonban üzletről üzletre változik, mert több tucat gyártó termékéről van szó, és az intézkedés csak a romániai tejre vonatkozik. „Az intézkedés alkalmazása még nem teljes, és várhatóan néhány napba telik még, mire minden áruházláncban és az összes gyártó termékére széles körben megjelenik az árcsökkentés” - mondta Chiriţoiu. Hozzátette azonban, hogy a kereskedőktől felvilágosítást kérnek majd, ha a tej árát nem csökkentették 20 százalékkal a megállapodás szerint.
A kiskereskedők és a feldolgozók közötti, a friss tej fogyasztói árának csökkentéséről szóló önkéntes megállapodás hat hónapra szól, és május elsejétől van érvényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában