Riasztás

2023.05.28. 11:15

Ismét zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok

Illusztráció

Agerpres

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) Románia 24 megyéjére és Bukarestre érvényes, zivatarokra figyelmeztető sárga riasztást adott ki vasárnap. Az előrejelzések szerint vasárnap déltől 23 óráig a fokozott légköri instabilitás miatt villámlással kísért záporokra, felhőszakadásra, megerősödő szélre és helyenként jégesőre is számítani lehet Erdély nyugati részén, a Bánságban, a Körösvidéken, Olténiában, Munténiában, Dobrudzsában és Moldva déli részén. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25 litert, helyenként akár a 30-40 litert is négyzetméterenként. A sárga riasztás Fehér, Argeş, Arad, Bihar, Brăila, Buzău, Kolozs, Călăraşi, Krassó-Szörény, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galac, Giurgiu, Hunyad, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Tulcea, Temes, Teleorman, Vâlcea, Vrancea megyét és Bukarestet érinti.

Árvízvédelmi készültség

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 16 folyó vízgyűjtő medencéjére.

A hidrológusok szerint vasárnap 13 órától éjfélig az előrejelzett csapadék miatt nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Kis-Szamos, Fekete-Körös, Fehér-Körös, Maros, Béga, Temes, Berzava, Karas, Néra, Cserna, Desnăţui, Zsil, Olt, Szeret, Prut, illetve Dobrudzsa folyói.

Az INHGA közleménye szerint a figyelmeztetés Bihar, Arad, Hunyad, Fehér, Temes, Krassó-Szörény, Kolozs, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Argeş, Olt, Szeben, Vâlcea, Prahova, Buzău, Galac, Konstanca és Tulcea megyét érinti. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában