Buzău megye

2023.05.09. 12:37

Glodeanu Sărat zöldségtermesztői állítják, hogy nem siettetik vegyszerekkel az érési folyamatot

Közleményt adtak ki kedden a Buzău megyei Glodeanu Sărat község zöldségtermesztői, amelyben kijelentik, hogy nem siettetik vegyszerekkel a melegházi zöldségeik érését.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Az ország egyik legjelentősebb zöldségtermesztő vidékének lakói azt követően fordultak a nyilvánossághoz, hogy a Buzău megyei rendőrség a napokban közölte: két férfit gyanúsít azzal, hogy Romániában tilos, mérgező vegyszerrel kezelt zöldségeket árusítottak. A nyomozáshoz közel álló források szerint a két férfi Glodeanu Sărat-i.
A település polgármestere, Neculai Stoica megbeszélést tartott a környék zöldségtermesztőivel, majd kedden közleményben jelentették ki, hogy melegházaikban érlelt zöldségeik megfelelnek az élelmiszer-biztonsági követelményeknek.
A közleményben leszögezik, a Glodeanu Sărat községhez tartozó négy faluban több százan termesztenek zöldséget, mind becsületes és lelkiismeretes emberek, több évtizede termesztett zöldségeik pedig egészségesek és jó minőségűek. A termesztők azt írják, zöldségeik minőségének bizonyítéka, hogy közismert élelmiszer-kereskedésekkel állnak szerződéses viszonyban, ami azt jelenti, hogy a termés laboratóriumilag ellenőrzött. „A zöldségek túlzott kezelésére vonatkozó állítások megalapozatlanok, az illetékes hatóságok nem mutattak ki ilyen eseteket a zöldségek vizsgálatakor. Glodeanu Sărat zöldségeit, különösen a paradicsomot, a fogyasztók mindig is nagyra értékelték, mert nagyon keresettek, ízletesek és egészségesek” - olvasható a község polgármestere által közzétett dokumentumban.
A közleményben leszögezik, Glodeanu Sărat zöldségtermesztői nem használnak vegyszert az érési folyamat felgyorsítására. Ezen a vidéken három-négy hét alatt érik be a paradicsom, ezért egyelőre még nem is indult be a forgalmuk. „Nagyon igyekszünk, hogy minél tisztább termék kerüljön tőlünk az emberek asztalára. Az én farmomon semmiféle vegyszert nem használunk, és még 50-60 általam ismert személy hasonlóan jár el. Bárki elvégezheti az analíziseket, mi becsületesen végezzük a munkánkat” - nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Claudiu Breazu, a Glodeanu Sărat zöldségtermesztő szövetkezet elnöke.
A hatósági ellenőrzés után Vlad Mircea Pufu liberális párti szenátor online petíciót indított Teszteljék a piaci zöldségeket és gyümölcsöket! (Testaţi legumele şi fructele din pieţe!) címmel. A PNL Buzău megyei szenátora így akarja kieszközölni a helyi hatóságoknál, hogy gyorstesztek révén állapítsák meg, hogy a piacokon kapható gyümölcsök és zöldségek veszélyesek-e a fogyasztók egészségére.
Vlad Pufu szenátor azt írja a petícióban, az utóbbi években a lakosság elkezdett áttérni a hazai zöldségek fogyasztására, abban a hiszemben, hogy azok egészségesebbek. 'Vajon tényleg egészségesebbek? Ez egy legitim kérdés, mióta a rendőrség lefülelt két zöldségtermesztőt Glodeanu Săratban, akik Romániában tiltott mérgező anyagokat használtak a zöldségek gyorsabb érése érdekében' - olvasható a petícióban, amely hozzáteszi, a piacokon túl kevés zöldséget tesztelnek, és mire a laboratóriumi eredmény megérkezik, a terméket rég megvásárolták és el is fogyasztották a vevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában