Földmozgás

2023.05.23. 09:41

Egy újabb, a Richter-skála szerinti 4,3-as erősségű földrengés történt hétfő este Arad megyében

Illusztráció

Agerpres

Egy újabb, a Richter-skála szerinti 4,3-as erősségű földrengés következett be hétfő este 22:55-kor Arad megyében. Az újabb földmozgás mintegy két órával az első után következett be, amelynek erősségét előbb 4,7-esre becsülték a szakemberek, majd 4,9-esre módosították.
Az országos földfizikai intézet tájékoztatása szerint a második földmozgás 5-ös intenzitású volt a Mercalli-skálán, és 9 kilométeres mélységben történt, epicentruma 23 kilométerre volt Aradtól, 48 kilométerre Temesvártól, 75 kilométerre Békéscsabától és 91 kilométerre Resicabányától.
Az intézet szerint az első, 20:46-kor bekövetkezett Arad megyei földrengés erőssége 4,9-es volt a Richter-skálán, intenzitása pedig 6-os az 1-től 12-ig terjedő Mercalli-skálán. Két kilométer mélységben történt. Május eleje óta eddig 25 földrengés következett be Romániában. Ezek erőssége 2 és 4,9 közötti volt. Az év eddigi legnagyobb romániai földrengése 5,7-es erősségű volt, és február 14-én következett be Gorj megyében, 6,3 kilométeres mélységben.

Frissítés

Az Arad megyei földrengést az aradi és lippai tömbházlakók érezték meg a leginkább. A hatóságok egyelőre nem tudnak károkról. Arad megyében hétfő este 20:46-kor volt egy 4,6-os erősségű földrengés. Aradon és Lippán (Lipova) a tömbházak lakói az utcára menekültek.
Az aradi Aurel Vlaicu negyed egyik lakója, Sinka Gábor arról számolt be az AGERPRES hírügynökségnek, hogy a hatodik emeleti lakásában nagyon erősen érezte a földrengést, remegtek az ablakok, kinyílt az ajtó, és „minden ingott körülötte”. „Az első reakcióm az volt, hogy meneküljek, de aztán eszembe jutott, hogy nem tanácsos a lépcsőházban lenni földrengéskor. Akkor mentem le, amikor véget ért, mindenki kint volt az utcán” - mondta.
Az Európa-negyed egyik lakója arról számolt be, hogy olyan volt a földrengés, „mintha egy tank ment volna végig az utcán”. „Rezgett a ház, a bútor, a talpunk alatt éreztük, ahogy mozog a padló” - fogalmazott.
A földrengés epicentruma közelebb volt Lippához, mint a megyeszékhelyhez. Florin Pera polgármester azt mondta, egyes szemtanúk szerint megingott az ortodox templom tornya. „Szerencsére eddig nem jelentettek károkat Lippán” - tette hozzá. Az Arad megyei katasztrófavédelemhez sem érkezett egyelőre kárbejelentés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában