Sztrájk

2023.05.23. 12:01

Ciucă: Folytatjuk a párbeszédet a tanügyi szakszervezetekkel

Képernyőfotó

Forrás: Facebook

Agerpres

Folytatódik a párbeszéd a tanügyi szakszervezetekkel, mivel az oktatás továbbra is nemzeti prioritás a kormánykoalíció számára - jelentette ki kedden Nicolae Ciucă miniszterelnök, hangsúlyozva azonban, hogy a kért intézkedések egy része jelenleg nem valósítható meg a költségvetési hiánycél túllépésének kockázata nélkül.
Ciucă részt vett a kormánypalotában az országos kutatási és fejlesztési rendszer támogatását célzó finanszírozási szerződések ünnepélyes aláírásán, melyekkel külföldről kívánnak magasan képzett szakembereket bevonzani a romániai kutatásba.
A tanügyi általános sztrájkról érdeklődő újságíróknak a kormányfő kifejtette, hogy tárgyalt a szakszervezetek képviselőivel, de egyeztetett az illetékes minisztériumok, illetve a kormánykoalíció képviselőivel is a minél jobb és tisztességes párbeszéd érdekében, és hogy megértesse, a kormány nem üres beszédeket mond, hanem tényleg nemzeti prioritásnak tekinti az oktatást.
Hozzátette, mandátuma átvétele óta mindent megtett azért, hogy az oktatás több pénzt kapjon. Rámutatott, 2022-ben 2 milliárd lejjel növelték az oktatás büdzséjét, az idén pedig 6 milliárd lejjel. Hangsúlyozta, azonban, hogy senki nem feltételezheti azt, hogy egy állandóan fejlődő rendszerre alkalmazott egyszerű képlettel meg lehet oldani az évek hosszú sora óta húzódó problémákat.
Azt is nyomatékosította, hogy az oktatási rendszer problémáit nem lehet megoldani a tanév befagyasztásával. „Ezért személyesen is elköteleztem magam, a képviselőház elnökével, Marcel Ciolacu úrral is tárgyaltam, ma folytatjuk a párbeszédet, találkozunk a szülői szövetséggel, a diákszövetséggel, és gondoskodunk arról, hogy a párbeszédre támaszkodva megoldjuk a problémát” - nyomatékosította a kormányfő.Emlékeztetett, hogy a parlament megszavazta az új oktatási törvényeket, és azokat minél előbb, az új tanév elkezdéséig hatályba akarják léptetni.
Rámutatott azonban, hogy vannak olyan követelések, amelyeket jelen helyzetben rendkívül nehéz teljesíteni, mivel Romániának tartania kell magát az idénre tervezett költségvetési deficithez, nem szabad túllépnie azt, ha nem akar európai alapokat elveszíteni. Azt is leszögezte, hogy részéről nem lenne tisztességes és helyes, hogy a kormányfőcserekor egy problémákkal megterhelt mandátumot adjon át a koalíciós partner miniszterelnöknek. Nyomatékosította továbbá, hogy a kormányfőcsere után nem fogja átvenni a fejlesztési minisztérium vezetését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában