Tanügy

2023.05.02. 17:06

Az USR szerint az új tanügyi tervezetek nem hoznak valódi reformot

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerint az új tanügyi törvénytervezetekben egyetlen jelentős reform sem kapott helyet. Az USR azt is sérelmezi, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőit csak az foglalkoztatja, hogy mentőövet dobjon plágiummal gyanúsított kollégáiknak.
Az ellenzéki párt kedden közölte, hogy a képviselőház tanügyi bizottságában az új tanügyi törvénytervezetek ellen szavazott, mivel egyetlen jelentős reform sem kapott azokban helyet. „Az USR a tervezetek ellen szavazott, mert a kormány által kidolgozott alakjuk olyan módosításokat szenvedett, amelyek még inkább eltávolítják a modern, fejlett, a tanulók és tanárok igényeihez igazított oktatástól” - közölték.
A párt sérelmezi, hogy a PSD, a PNL és az RMDSZ képviselői elfogadtak egy olyan módosítást, amelynek értelmében nem minősülnek etikai vétségnek az elméleti, kísérleti vagy gyakorlati nézetkülönbségek, az idézetekben fellelhető hibák, az adatok értelmezéseiből fakadó különbségek és a véleménykülönbségek. „Ezzel a frissen elfogadott módosítással Ciucă és Bode urak arra fognak hivatkozni, hogy dolgozataik 90 százaléka egyszerűen csak idézetekben fellehető hiba” - vélekedett Ştefan Pălărie USR-s szenátor, aki szerint a kormánypártok nem a hazai akadémiai szint emelését tartják szem előtt, hanem kollégáikat akarják megvédeni az őket ért vádaktól.
Az USR hozzáteszi, több módosító javaslatot is benyújtott az oktatási törvénytervezetekhez, amelyek valódi változásokat hoztak volna a tanügybe, de ezeket egytől egyig leszavazta a többség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában