Védelem

2023.04.23. 15:07

Ciucă: a jelenlegi biztonsági kihívások még összetettebbé teszik a szárazföldi erők küldetését

Az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió miatt a térségben és világszerte kialakult nehéz biztonsági helyzet még összetettebbé teszi a szárazföldi erők hadtestének küldetését a többrétegű kihívásokkal szemben – fogalmaz Nicolae Ciucă a román szárazföldi erők napján közzétett üzenetében.

Forrás: gov.ro

Fotó: RADU_BADOIU

Agerpres

"A szárazföldi erők katonai és civil alkalmazottai szakmai képességeik, elkötelezettségük és nem utolsósorban hazaszeretetük révén jelentősen hozzájárulnak Románia védelmi képességéhez, és becsülettel képviselnek minket a nemzetközi stratégiai partnerekkel közös missziókban. Az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió kitörése óta a térségben és világszerte tapasztalható nehéz biztonsági helyzet még összetettebbé teszi a szárazföldi erők küldetését, mivel számos stratégiai, logisztikai és információs kihívással kell szembenézniük, amelyek mindenkor hatékonyságot, éberséget és új megközelítéseket igényelnek" – olvasható az AGERPRES-nek vasárnap elküldött kormányfői üzenetben. Ciucă leszögezi, hogy katonai pályafutásából kifolyólag jól ismeri a román szárazföldi erők professzionalizmusát, és ez bizalmat ad neki, hogy az ország védelme "jó kezekben van".

"A román hadsereg valamennyi struktúrájára, valamint szövetségeseink és euroatlanti stratégiai partnereink támogatására támaszkodva a cél az, hogy a románok számára biztonságot nyújtsunk, hogy saját országukban védve legyenek, és Románia továbbra is betölthesse biztonságot nyújtó szerepét a régióban. A kormány teljes mértékben elkötelezett a hadsereg felszerelésére és katonáinak kiképzésére irányuló programok révén a bevetési képességek biztosítása mellett, összhangban a többi NATO-hadsereggel való interoperabilitás követelményeivel" – mutat rá a kormányfő. 

A szárazföldi erők a román hadsereg modern alkotóelemei, amelyek döntő szerepet játszanak az állam szuverenitásának, függetlenségének és egységének, az ország területi integritásának és az alkotmányos demokráciának a biztosításában – fogalmaz Klaus Iohannis államfő a szárazföldi erők napján közzétett üzenetében. "Tisztelettel adózunk mindazok előtt, akik odaadóan és hazafiasan szolgáltak vagy szolgálnak a szárazföldi erők harci zászlói alatt, az országban vagy Románián kívüli missziókban, az ENSZ, a NATO vagy az Európai Unió égisze alatt. Ugyanakkor ma tisztelgünk azok emléke előtt, akik életüket feláldozva, becsülettel és hittel szolgálták a román hazát és népet" – olvasható az üzenetben.

Hozzátette, hogy a jelenlegi európai biztonsági válság, amelyet az Orosz Föderáció Ukrajna elleni "indokolatlan" és "brutális" katonai agressziója idézett elő, "ismét rávilágított" a román szárazföldi erők fontosságára az ország és a NATO keleti szárnyának biztonsága szempontjából. "A szárazföldi erők, a román hadsereg többi részlegével és az országunk területén jelen lévő szövetséges kontingensekkel együtt jelentősen hozzájárulnak a NATO regionális szintű elrettentő és védelmi pozíciójának megerősítéséhez. Tekintettel a Romániát és az egész euroatlanti térséget érintő jelenlegi biztonsági kihívásokra, folytatni kell a román szárazföldi erők interoperabilitásának növelését a hasonló NATO-struktúrákkal, a missziók és kiképzési tevékenységek közös végrehajtása révén" – fogalmazott Iohannis.

Az elnök szerint Románia meg fogja erősíteni védelmét és ellenálló képességét, és továbbra is a stabilitás pillére és a biztonságot nyújtó tényező lesz a régióban. "A román hadsereg modernizálása és új típusú fegyverekkel és harci eszközökkel való felszerelése az elkövetkező időszak prioritása, és a GDP 2,5%-ának a védelemre fordítása az idei évtől kezdődően megteremti az alapot e célok gyors eléréséhez" – szögezi le az államfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában