Felszólítás

2023.04.20. 09:16

Az élelmiszer-higiéniára vonatkozó uniós szabályok megfelelő alkalmazására szólította fel Romániát az EB

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Indoklással ellátott véleményt küld Romániának az Európai Bizottság (EB), amiért nem tartja be az élelmiszerjog általános elveire, az élelmiszer-higiéniára, az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályaira és a műszaki szabályokkal kapcsolatos információszolgáltatási eljárásra vonatkozó uniós szabályokat.
Az EB szerdai közleménye értelmében a román hatóságok olyan szabályozást vezettek be, amely eltér az Európai Unióban érvényes és a fogyasztók biztonságát szolgáló élelmiszer-higiéniai követelményektől. Ezenkívül nem felel meg az uniós jogban szereplő bizonyos fogalommeghatározásoknak, például a kiskereskedelemre, az elsődleges termékekre és az elsődleges élelmiszer-előállításra vonatkozóan. A kötelezettségszegés a vadhúst, a kifogott vadon élő halakat és a fürjtojást érinti. Emellett az állati eredetű nem elsődleges termékek kiskereskedelmére is kiterjed.
Az Európai Bizottság álláspontja szerint Románia megsértette az (EU) 2015/1535-ös irányelv szerinti bejelentési kötelezettségeit is azáltal, hogy nem értesítette az EB-t a nemzeti szabályokról azok elfogadása előtt.
A Bizottság 2020 júliusában felszólító levelet küldött Romániának, mivel azonban az ország nem tett eleget a felszólításnak, indoklással ellátott vélemény küldéséről határozott. Romániának két hónap áll a rendelkezésére, hogy meghozza a szükséges intézkedéseket. Ha erre nem kerül sor, az EB az Európai Unió Bíróságához fordulhat az ügyben - áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában