Schengen

2023.03.09. 17:34

Lucian Bode: Romániának továbbra is célkitűzése a 2023-as schengeni csatlakozás

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

Romániának továbbra is célkitűzése a 2023-as schengeni csatlakozás - jelentette ki a sajtónak a Bel- és Igazságügyi Tanács csütörtöki ülése után Brüsszelben Lucian Bode.
A belügyminiszter elmondta, hogy az ülésen a schengeni térség bővítési folyamatának Románia 2023-as felvételével történő lezárását szorgalmazta. „Mindannyian ismerik az érveket. Csak egy pontot emelnék ki, azt, amit a beszédemben is elmondtam. Meggyőződésem, hogy Románia schengeni csatlakozása jelentősen növeli az Európai Unió külső határainak, a schengeni határoknak és az európai uniós polgároknak a biztonságát” - jelentette ki Bode.
A miniszter beszámolója szerint a schengeni térség általános helyzete mellett a migráció kérdése és az ukrajnai háború fejleményei szerepeltek a Bel- és Igazságügyi Tanács ülésének napirendjén.
Közölte, hogy üdvözli Ylva Johansson belügyi biztos csütörtökön ismertetett jelentését, amely szerint az idei év első hónapjaiban a nyugat-balkáni útvonalon 44 százalékkal csökkent a migráció a múlt év végéhez képest. Ez szerinte az Európai Bizottság és a tagállamok eddigi lépéseinek hatékonyságát bizonyítja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában