Tanügy

2023.03.09. 13:16

Ciucă: A kormánynak legkésőbb a március 23-i ülésen jóvá kell hagynia az új tanügyi törvények tervezetét

Forrás: Facebook

Agerpres

A kormánynak legkésőbb a március 23-i ülésen jóvá kell hagynia az új tanügyi törvények tervezetét - jelentette ki a kabinet csütörtöki ülésének elején Nicolae Ciucă.
A miniszterelnök közlése szerint a tervezeteket előbb az illetékes minisztériumoknak kell jóváhagyniuk. Reményei szerint ez a folyamat legtöbb két héten belül lezárul, hogy legkésőbb a március 23-i ülésen hagyja jóvá a kormány a törvénycsomagot, amelyet aztán elküldenek a parlamentnek is megvitatásra.
A kormányülésen Ligia Deca oktatási miniszter ismertette a jogszabálytervezetekbe foglalt reformok főbb célkitűzéseit. Elmondta, hogy a közoktatást szabályozó törvény tervezete három fő pillérre épül. Az első az oktatás minőségének javítása és a funkcionális analfabetizmus csökkentése, a második az inklúzió és a méltányosság növelése, valamint az iskolaelhagyás csökkentése. „A harmadik pillért a világjárvány alatt és más válsághelyzetekben közösen levont tanulságok integrálása képezi” - fogalmazott a tárcavezető.
A felsőoktatási törvény tervezetről elmondta: célja segíteni az egyetemeket „a nemzetközi közösségekbe való beágyazódásban”, részben a hallgatók mobilitásának, részben az intézmények közötti együttműködés ösztönzéséval. A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy intézkedéseket vezetnek be az egyetemi lemorzsolódás megelőzésére és a hallgatóközpontú tanítás megerősítésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában