Gyógyszer

2023.03.09. 12:59

A gyártók szerint az elmúlt években több mint 3000 generikus gyógyszer tűnt el a hazai piacról

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Az elmúlt években több mint 3000 generikus gyógyszer tűnt el a hazai piacról - hívták fel a figyelmet csütörtökön a Romániai Generikus Gyógyszergyártók Szövetségének (APMGR) képviselői.
Közleményük szerint ezeknek a készítményeknek az eltűnése paradox helyzethez vezetett: a romániai betegek hozzáférnek a drága innovatív orvosságokhoz, de az akár 80 százalékkal olcsóbb generikus gyógyszerekhez nem. Az APMGR a kormány ár- és adópolitikáját, illetve a járvány és az ukrajnai háború miatt megnövekedett termelési költségeket okolja a jelenségért.
Állásfoglalásukban a szervezet képviselői felszólították a kormányt, hogy sürgősen hozzon olyan intézkedéseket, amelyek biztosítják a romániai betegek hozzáférését az egészségügyi ellátáshoz és megkímélik az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) költségvetését. Ezek között említették a legalább az 50 lejnél olcsóbb gyógyszerek árának inflációhoz igazítását, valamint a generikus gyógyszerek clawback-adójának 15 százalékra csökkentését.
Emlékeztettek arra, hogy a generikus gyógyszerek gyártói számára az elsődleges problémát a készítmények előállításához szükséges valamennyi tényező (energia, szállítás, nyersanyagok és csomagolás) globális - 2021-hez képest 20 és 300 százalék közötti - áremelkedése jelenti. Ennek ellenére a gyártók nem növelhetik az árakat, mert ezeket az egészségügyi minisztérium szabályozza - olvasható a közleményben.
Az APMGR képviselői szerint további problémát jelent a clawback-adó, ami az 50 lejnél olcsóbb, száz százalékban ártámogatott importált generikus gyógyszerek esetében 28 százalék, miközben a törvény 20 százalékot ír elő. Az eltérés a szervezet szerint abból származik, hogy az adót az árrést és a forgalmazási költségeket is tartalmazó eladási árra számítják.
Az infláció és a törvényben megállapítottnál nagyobb clawback-adó az oka annak, hogy több mint 3000 generikus gyógyszer eltűnt a piacról - szögezték le a gyártók képviselői.
A generikus gyógyszerek a már lejárt szabadalmi védettségű vagy szabadalmi védettség alá nem eső originális termékekkel megegyező hatóanyagokat tartalmazó készítmények.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában