Mentőegység

2023.02.06. 10:22

Románia kereső- és mentőegységet küld Törökországba

Forrás: Facebook/IGSU

Agerpres

A kormány hétfői döntése értelmében Románia egy kereső- és mentőegységet küld Törökországba, ahol a hétfőre virradó éjszaka több száz ember halálát követelő, a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés következett be.
A döntést az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) ülésén hozták meg, amelyet Nicolae Ciucă miniszterelnök hívott össze a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatóságának (DSU) javaslatára, a Klaus Iohannis államfővel való konzultációt követően.
A kormány közleménye szerint a török hatóságok nemzetközi segítséget kértek, amit az Európai Bizottság Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központja (ERCC) továbbított a román hatóságoknak.
Az európai polgári védelmi mechanizmus aktiválását követően a román kormány úgy döntött, hogy Törökországba küldi az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) mentésre és keresésre szakosodott különítményét (RO-USAR). Az akcióban részt vesz a bukaresti SMURD egy orvoscsapata, illetve a román légierő személyzete is - olvasható a közleményben.
A román légierő egy C-130 Hercules típusú és egy C-27 J Spartan repülőgépe szállítja Törökországba az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) mentésre és keresésre szakosodott különítményét (RO-USAR) és a felszerelést - tájékoztatott hétfőn a védelemi tárca. A belügyminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatósága (DSU) szerint összesen 58 tagja van a román mentőcsapatnak. Köztük van a bukaresti SMURD egy orvososkból és ápolókból álló csapata is, illetve a DSU néhány tisztje is. Két keresőkutyát is magukkal visznek. A katonai repülőgépek az otopeni-i 90-es katonai légibázisról szállnak fel hétfőn adanai úti céllal. Az egyik katonai géppel utazik haza az a tízfős (kilenc egyetemista és kísérő tanáruk) román csoport is, amely a diplomáciai képviselet segélyhívószámán kért segítséget a földrengés után az ankarai román nagykövetségtől.
Klaus Iohannis államfő hétfőn Románia nevében részvétét fejezte ki a Törökországot és Szíriát sújtó földrengés áldozatai hozzátartozóinak, és mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek. Iohannis azt írta hétfőn a Twitterre, osztozik a Törökországban és Szíriában pusztító földrengés áldozatai hozzátartozóinak fájdalmában. „Románia nevében őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatok családjainak, és mielőbbi felépülést kívánok a sérülteknek. Románia együttérez a tragédia érintettjeivel” - olvasható az államfő üzenetében.
Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn Twitter-üzenetben fejezte ki szolidaritását és együttérzését a török népnek, és hangsúlyozta, hogy Románia kész támogatást nyújtani a Törökországban történt pusztító földrengés után.
Hétfő hajnalban 7,8-as erősségű földrengés következett be Törökország és Szíria határának közelében, több száz ember halálát okozva. Az AFP, a DPA és a Reuters hírügynökségek jelentése szerint a földrengés helyi idő szerint 4:17-kor következett be, epicentruma a török Gaziantep város közelében volt, nem messze a török-szír határtól. A jelenlegi adatok szerint a földrengés mindkét országban emberek százainak halálát okozta. 
A törökországi és szíriai földrengésről folyamatosan frissülő cikkünkben olvashat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában