Külügy

2023.02.21. 14:25

A román hatóságok felfüggesztették a Romániai Orosz Kulturális és Tudományos Központ tevékenységét

Illusztráció

Forrás: Facebook/Orosz kulturális központ

Agerpres

A román hatóságok felfüggesztették a Romániai Orosz Kulturális és Tudományos Központ tevékenységét. A döntést kedden a külügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős államtitkára közölte Valery Kuzmin bukaresti orosz nagykövettel.
A külügyminisztérium tájékoztatása szerint az orosz nagykövetet emlékeztették azokra az ismételt esetekre, amikor a Központ szándékosan torzítva mutatta be a román közvéleménynek a valóságot és a történelmi igazságot. Ezek a ferdítések Oroszország Ukrajna ellen indított agresszív háborújának kezdete óta felerősödtek és 'különösen súlyos méreteket öltöttek'. „Tevékenységével a Központ helyrehozhatatlanul eltávolodott a kulturális kapcsolatok erősítésének kézenfekvő célkitűzéseitől, és sajnálatos módon a propaganda, a félretájékoztatás és az Orosz Föderáció ukrajnai bűnei eltussolásának eszközévé vált” - érvel a román külügy.
Iulian Fota stratégiai ügyekért felelős külügyi államtitkár közölte az orosz nagykövettel, hogy a román fél határozottan elítéli az orosz fél folyamatos kísérleteit a hibrid támadásra és félretájékoztatásra, amelyeket a valóság megcsonkításával és előre megfontolt manipulálásával próbál megvalósítani; ugyanakkor felszólította az orosz felet, hogy hagyjon fel az ilyen gyakorlatokkal - derül ki a szaktárca tájékoztatásából.
A Romániai Orosz Kulturális és Tudományos Központnak legkésőbb 2023. augusztus 20-áig kell eleget tennie a tevékenysége felfüggesztésére vonatkozó döntésnek. A központ a román és az orosz kormány közös, 2013. július 9-ei megállapodása alapján jött létre, amely ugyanakkor a Román Kulturális Intézet moszkvai kirendeltségének megnyitását is előirányozta. A Romániai Orosz Kulturális és Tudományos Központot 2015. május 15-én nyitották meg a Lascăr Catargiu sugárút 50. szám alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában