Jövedelem

2023.01.11. 12:38

INS: 2022 harmadik negyedévében 6668 lej volt a romániai háztartások havi átlagjövedelme

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

2022 harmadik negyedévében 6668 lejt tett ki a romániai háztartások havi átlagjövedelme, az egy főre jutó jövedelem pedig 2662 lej volt - közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS). A háztartások átlagos havi kiadása 2022 harmadik negyedévében 5816 lej (személyenként 2322 lej), a teljes jövedelem 87,2 százaléka volt.
Az INS adatai szerint a pénzbeli jövedelem háztartásonként átlagosan havi 6240 lejt (személyenként 2491 lejt), a természetbeni jövedelem pedig háztartásonként havi 428 lejt (személyenként 171 lejt) tett ki.
A bérek és a hozzájuk kapcsolódó egyéb jövedelmek képezték a legfontosabb jövedelemforrást, a háztartások összes jövedelmének 68,2 százalékát.
Emellett a szociális ellátásokból származó jövedelem (19,6 százalék), az egyéni, nem mezőgazdasági tevékenységekből származó jövedelem (2 százalék), a mezőgazdaságból származó jövedelem (2,1), valamint a természetbeni jövedelem (6,4) - elsősorban a saját erőből előállított élelmiszerek értéke (4,9), a vagyon és az eszközök értékesítése (0,6) is hozzájárult a háztartások teljes jövedelméhez. 
Az INS szerint a lakóhely (város vagy vidék) a jövedelmek szintjét és struktúráját is befolyásolja. A háztartások kiadásaiban a legjelentősebb tételeket az élelmiszerek és nem élelmiszer jellegű termékek, illetve szolgáltatások vásárlása, az adók és illetékek befizetése, valamint a háztartások működésével kapcsolatos kiadások (takarmányok, a háztartási termeléshez szükséges munkaerő, vetőmagok, állategészségügyi szolgáltatások) képezték. A lakásvásárlás vagy -építés, termőföldvásárlás, egyéb nagyobb beruházás, részvényvásárlás átlagosan csak a kiadások 1,2 százalékát tették ki. Az élelem és nem alkoholos italok vásárlásával járó költségek az összkiadások 33,3 százalékát képezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában