Kormány

2022.12.09. 10:27

Százezer EU-n kívüli vendégmunkást fogadhat be 2023-ban Románia

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Százezerben szabta meg a kormány az Európai Unión kívülről 2023-ban befogadható vendégmunkások keretszámát. Az erről szóló határozatot csütörtöki ülésén fogadta el a kabinet. A munkaügyi minisztérium közleménye értelmében a 100 ezer EU-n kívüli vendégmunkásból álló kontingens lenne hivatott pótolni a munkaerőhiányt az olyan ágazatokban, mint az építőipar, a vendéglátóipar, az őrző-védő szolgáltatások, a fuvarozás stb.
2022-re szintén 100 ezres keretszámot szabott meg a kormány. A szaktárca a bevándorlási hivatal (IGI) adataira hivatkozva közölte, 2022. szeptember 14-éig 64.894 munkavállalási engedélyt bocsátottak ki EU-n kívüli vendégmunkások számára, ugyanakkor az Országos Munkaerő-elhelyezési Ügynökség adatai értelmében 2022 januárja és júliusa között 344.540 betöltetlen állást tartottak számon az országban. Az Európai Unión kívülről befogadható külföldi vendégmunkások keretszámáról évente dönt a kormány határozattal, a munkaügyi minisztérium javaslatára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában