Határrendészet

2022.11.19. 13:06

Egyre többen kísérelnek meg hamis dokumentumokkal átkelni a határon

Forrás: politiadefrontiera.ro

Agerpres

Jelentősen megnőtt azoknak a személyeknek a száma, akik hamis okmányokkal jelentkeznek ellenőrzésre a határátkelőknél; ez többnyire a belépőoldalon fordul elő, főleg a repterek tranzitzónájában - közölte szombaton a határrendészet.
A tájékoztatás értelmében a határőrök naponta lelepleznek olyan román vagy külföldi állampolgárokat, akik hamis okmányokkal vagy más személy irataival kísérelnek meg átkelni a határon. November elejétől az otopeni-i repülőtéren 21 ilyen esetre volt példa, de a kolozsvári és a bákói repülőtéren is tetten értek hamis iratokat bemutató személyeket.
A rendőrség szerint a határon hamis dokumentumokkal átlépni próbálok által leggyakrabban alkalmazott módszer a kettős utasfelvétel. Ilyenkor két repülőjegyet vásárolnak, az egyiket egy olyan harmadik országba, ahová nincs szükségük vízumra a beutazáshoz, a másikat pedig egy uniós államba. A repülőtér tranzitzónájában érvényes útlevéllel igazolják magukat, azt állítva, hogy olyan országba tartanak, ahol nincs szükség vízumra, majd uniós polgárok adatait tartalmazó hamis iratokkal megpróbálnak felszállni egy EU-s tagországba tartó járatra.
A hamis iratokkal utazni próbálók többsége harmadik országbeli (Marokkó, Grúzia, Szíria, Togo, Pakisztán, Kína stb.) állampolgár, akiknek vízumra van szükségük az uniós országokba való beutazáshoz. Ugyanakkor a legtöbb hamis vagy hamisított irat belga, ukrán, spanyol, német vagy nagy-britanniai.
A határrendészet fejlett berendezéseket alkalmaz, amelyek segítik a hamisítványok felderítését, ugyanakkor sikerrel használják a határőrök a hazai, illetve az európai közösségi (iFADO) adatbázison keresztül elérhető útiokmány-mintákat is - áll még a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában