Zászló

2022.06.26. 14:31

Dîncu: a trikolór nem versenyez a helyi közösségek szimbólumaival

Vasile Dîncu védelmi miniszter vasárnap a Hargita megyei Galócás községben tartott ünnepségen azt mondta, hogy a nemzeti zászló nem versenyez a helyi közösségek szimbólumaival, és nem kell mindenkinek szeretnie, de tiszteletben kell tartani.

Agerpres

"A nemzeti lobogót 174 éve ünnepeljük. Ez a legrégebbi szimbóluma köztársaságunknak, (...) ez a nemzet legfontosabb szimbóluma. A zászló egy történelem szintézise, a nehéz és szép idők szintézise, a történelmünk zűrzavarainak szintézise, mint bármely nemzet esetében. Ezért a zászló az állam szuverenitásának szimbóluma egész Romániában. Nem versenyez a helyi szimbólumokkal. A közösségek használhatják helyi szimbólumaikat" - mondta Dîncu a román zászló napján szervezett katonai ceremónián.

Hozzátette: az alkotmány értelmében azonban a nemzeti zászlót nem helyettesítheti más szimbólum.

"Nagyon fontos, hogy zászlónkat jelképnek, szent dolognak tekintsük. A trikolór nem követeli meg, hogy mindenki szeresse. Az egyetlen dolog, amit az alkotmány és az állam zászlaja megkövetel, az a tisztelet. Egyesek szeretni képesek a nemzeti zászlót, mások csak tisztelik" - fogalmazott a védelmi miniszter.

Dîncu úgy vélte, hogy a központi hatóságoknak "enyhíteniük kell" az elhagyatottság érzését, amelyet a románok éreznek néha azokon a területeken, ahol kisebbségben vannak, de ugyanakkor a magyar lakosokat is meg kell hallgatni, mert nekik is megvannak "a maguk szenvedései és érzékenységei", melyekről tudomást kell venni.

"Központosított államként kötelességünk helyesen cselekedni Románia minden lakosával szemben, és tiszteletben tartjuk a romániai kisebbségeket. De a tiszteletnek kölcsönösnek kell lennie. Ha a többség tiszteletben tartja a kisebbséget, a kisebbség pedig a többséget, akkor megszületik a társadalmi harmónia, és az ország fejlődhet" - hangsúlyozta még a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában