Sajtótájékoztató

2022.04.12. 15:18

Román Vöröskereszt: fell kell készülni a menekültválság "sötét forgatókönyvére"

Forrás: Román Vöröskereszt

Agerpres

 

A Román Vöröskereszt vezérigazgatója szerint megnövekedhet a Romániába érkező menekültek száma, ha felerősödnek a harcok Ukrajna keleti részében. Keddi bukaresti sajtótájékoztatóján Ioan Silviu Lefter elmondta, Romániának fel kell készülnie egy "sötét forgatókönyvre". Úgy vélekedett: Ukrajnának akkor is humanitárius segítségre lenne szüksége, ha holnaptól már nem szólnának a fegyverek, mert az ország egyharmadát földig rombolta a háború, hiány van élelmiszerből és alapszükségleti cikkekből.

 

A vezérigazgató beszámolója szerint február 27. és március 31. között összesen 6.748.862 euró pénzbeli adomány érkezett a Román Vöröskereszthez, 5.402.317 euró jogi, 605.981 euró pedig természetes személyektől. SMS útján 210.640 eurót, online pedig 529.924 eurót kapott támogatóitól a szervezet. A Román Vöröskereszt ugyanakkor 1.533.365 euró értékű, mintegy 2150 tonna termékadományt - élelmet, tisztálkodási szereket, babaholmit, állateledelt - gyűjtött össze jogi személyektől, és 230 tonna terméket természetes személyektől. Emellett a szervezet több mint 250 ezer ukrajnai menekültnek nyújtott különböző jellegű segítséget a határátkelőhelyeken, vasútállomásokon, repülőtereken és az A1-es autópályán - ismertette az 'Emberségnek nincs határa' nevű kampány mérlegét a vezérigazgató.

 

Ioan Silviu Lefter elmondta, hogy a Román Vöröskereszt több megyében szociális boltokat nyitott, ahol az ukrajnai menekültek ingyen hozzájuthatnak alapszükségleti cikkekhez. Emellett a szervezet gondoskodott az étkeztetésükről, szakorvosi ellátásukról, illetve anyagilag támogatta őket vonat- vagy repülőjegy beszerzésében. A vezérigazgató közölte azt is, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt segítségével mintegy 1450 tonna humanitárius segélyszállítmányt juttattak el Ukrajnába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában