Románia

2022.03.03. 14:10

Védelmi miniszter: Pilótáink életét kockáztattuk azzal, hogy ilyen repülőgépekkel repültek

Forrás: gov.ro

Agerpres

 

A román katonák az életüket kockáztatták azzal, hogy a régi MiG repülőgépekkel repültek - jelentette ki csütörtökön Vasile Dîncu. A védelmi miniszter a szerda esti, nyolc halálos áldozatot követelő légi szerencsétlenségekről beszélt a Digi 24-nek. Elmondta, a kettős szerencsétlenség okainak kivizsgálásakor három lehetséges tényezővel számolnak, az egyik a gépek műszaki állapota, a második a kedvezőtlen időjárás, a harmadik pedig a helyzet hibás kezelése. Dîncu beszélt arról is, hogy a MiG típusú gépek elavultak. "Egyértelmű, hogy pilótáink, fiataljaink életét kockáztattuk azzal, hogy ilyen repülőgépekkel repültek, mert ezek a gépek már nem alkalmasak a mostani küldetésekre" - fogalmazott.

 

A védelmi miniszter ugyanakkor teljes mértékben kizártnak nevezte annak lehetőségét, hogy a légi szerencsétlenségek összefüggésben állhattak az orosz-ukrán konfliktussal. Dîncu kijelentette, az ilyen feltételezések a "tudományos-fantasztikus" forgatókönyvek szintjén vannak. Szerda este két katonai légi jármű zuhant le Dobrudzsában, a szerencsétlenségekben összesen nyolc személy halt meg.

 

A 86. légibázishoz tartozó MiG 21 LanceR repülőgép, amely légi járőrszolgálatot teljesített Dobrogea felett, szerda este 20:03-kor vesztette el a rádiókapcsolatot az irányítótoronnyal, és eltűnt a radarról Cogealac és Gura Dobrogea települések között. A keresésére induló IAR 330-Puma helikopter 20:21 körül szállt fel a MiG 21 LanceR repülőgép keresésére és mentésére. A helikopter öttagú legénységéhez a román haditengerészet két tengeri mentőszolgálatosa is csatlakozott. Nem sokkal később a helikopter is elvesztette a rádiókapcsolatot az irányítótoronnyal, és 20:44 körül eltűnt a radarról. A Konstanca megyei Gura Dobrogei közelében zuhant le. A védelmi minisztérium közölte, hogy mind a MiG 21 LanceR pilótája, mind a keresésére induló hét katona meghalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában