Románia

2022.03.29. 10:58

Diana Păun: Prioritásként kell kezelni az egészségügyi rendszer megerősítését

Forrás: 360medical.ro

Agerpres

 

A koronavírus-járvány egyik fontos tanulsága, hogy meg kell erősíteni az egészségügyi rendszert - mondta Diana Păun elnöki tanácsadó kedden az Egészségügy és gyógyszeripar elnevezésű videókonferencián. Az egészségügyi rendszer megerősítését prioritásként kell kezelni, mert válság esetén nagy nyomás nehezedik rá. Mindenekelőtt meg kell erősíteni azon kapacitását, hogy biztosítani tudja a gyógyszerekkel, egészségügyi fogyóanyagokkal való ellátást - jelentette ki Păun.

 

Az orvos szerint ugyanolyan fontos a kutatásba való beruházás, mivel ez a hatékonyság és a fenntarthatóság központi eleme. "A lehető legjobban ki kell használnunk az európai finanszírozási lehetőségeket az országos helyreállítási terven (PNRR) vagy az operatív programokon keresztül, mert ezek pénzügyi támogatást nyújtanak számunkra a fejlesztések megvalósításához" - vélte az elnöki tanácsadó.

 

A nem megfelelően alkalmazott jód mellékhatásokat okoz a páciensek bizonyos kategóriáinál

 

A nem megfelelően alkalmazott jód a páciensek bizonyos kategóriáinál mellékhatásokat okozhat - mondta Diana Păun. "Arra biztatom a lakosságot, hogy a szakemberek és az egészségügyi minisztérium által közölt információkat tartsák szem előtt. Endokrinológusként felhívom a figyelmet arra, hogy a nem megfelelően alkalmazott jód mellékhatásokat okozhat a páciensek bizonyos kategóriánál. Nem javasolom a kálium-jodid szedését szakember ajánlása nélkül" - erősítette meg Păun az egészségügyi tárca több ízben hangoztatott üzenetét. Felhívta a figyelmet ugyanakkor a fölösleges pánikkeltés káros voltára, és reményét fejezte ki, hogy a szakemberek által közvetített információk és üzenetek célba érnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában