Románia

2022.02.08. 15:56

Romalimenta: az árstop veszélyeztetné a lakosság élelmiszer-ellátását

Illusztráció

Agerpres

 

Az élelmiszerek árának hatósági szabályozása veszélyeztetné a lakosság élelmiszer-ellátását, és ösztönözné a spekulációt - véli a Romalimenta élelmiszeripari munkáltatói szövetség. Keddi közleményükben leszögezik, az árstop bevezetése veszélybe sodorná a lakosság élelmiszerellátását, bizonyos termékek piaci hiányához vezetne, ami ösztönzőleg hatna a spekulációkra és fellendítené a feketegazdaságot.

 

"Több ezer munkahely kerül veszélybe, mivel a vállalatok kénytelenek lesznek költségcsökkentő intézkedéseket hozni. Így nőni fognak az állam munkanélküliséggel kapcsolatos kiadásai" - olvasható a közleményben.

 

A Romalimenta szövetség úgy véli, hogy egy esetleges árstop átmenetileg lászólag mérsékeli az árakat, de egy sor negatív hatása lenne a teljes élelmiszer-ellátási láncra. "A romániai élelmiszer-termelőknek stabilitásra, kiszámíthatóságra és a döntéshozók folyamatos támogatására van szükségük ahhoz, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben folytatni tudják tevékenységüket, márpedig az árak hatósági szabályozása csak veszélyeztetné fennmaradásukat. Egy ilyen intézkedés súlyos élelmiszerválsághoz vezethet, mivel az ipar nem bírná el a veszteségeket, sok vállalat megszűnne, és ez azonnali és közvetlen hatással lenne a lakosság élelmiszer-ellátására" - nyomatékosították a közleményben.

 

Rámutattak arra is, hogy a sérülékeny ágazatok védelmét szolgáló intézkedésekről a termelőkkel konzultálva kellene döntenie a kormánynak, ellenkező esetben egy-egy ilyen intézkedés negatív hatásai messze meghaladják az előnyöket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában